top of page

Koululounaasta puhtia päivään


Suomessa on tarjottu maksutonta koululounasta jo lähes 70 vuoden ajan. Alkuaikojen puurot ja vellit ovat vaihtuneet monipuolisiin ja värikkäisiin ateriakokonaisuuksiin.

Toteutimme tänä keväänä seiskaluokkalaisten kanssa Suomi100- teemaan liittyvän projektin, jossa oppilaat haastattelivat vanhempiaan tai isovanhempiaan ja heidän muistojaan kouluruokailuista. Monissa kertomuksissa tuli esille, kuinka maito ja leipä piti viedä itse tai syksyisin kerättiin marjoja koulun keittiölle.Ruoat olivat yksinkertaisia ja perinteisiä.


Tällä viikolla koulussamme on vietetty toiveruokaviikkoa, jonka sisältöön oppilaat pääsivät itse vaikuttamaan. Listalta löytyi mm: kalapuikot, lihamakaronilaatikko, voimapuuro, uunikala, broileririsotto ja uunimakkara. Viikolla oli myös yksi yllätyspäivä; hampurilaiset! Mukava oli huomata, vaikka ruokakulttuuri on muuttunut niin perinteiset ruoat, kuten makaronilaatikko, uunimakkara, uunikala ja voimapuuro pitivät vielä pintansa suosikkien joukossa. Hampurilaispäivää pimitettiin oppilailta loppuun saakka. Voi sitä kiljahdusten määrää, kun ruokalan ovet aukenivat ja hampurilaiset alkoivat rakentua lautasille.


Toiveruokaviikolla iloiset kouluruoka-agenttimme koristelivat liitutaulua, kattoivat servetit pöytään ja pitivät aamunavauksia. Lisäksi kysyimme palautetta päivän ruoasta hernearvostelun avulla. Uunilohi oli ehdoton suosikki!

Seiskaluokkalaisten projektin haastatteluissa kysyttiin myös entisajan ja nykyajan ruokailujen eroa. Nykypäivän ruoat koettiin monipuolisemmiksi, käytetään enemmän kasviksia sekä eineksiä ja syödään useammin ravintoloissa. Esille nousi myös se, että ennen syötiin aina yhdessä, yhtäaikaa, saman pöydän ääressä. Keskustelimme jokaisen ryhmän kanssa yhdessä syömisestä ja se tuntuu nykyisin olevan enemmän juhlahetki kuin arkien ilo. Jokainen sai kotitehtäväksi pohtia oman perheen kanssa, miten voisi lisätä yhdessä syömistä oman perheen kanssa. Yhdessä syöminen koetaan edelleen tärkeäksi, myös nuoret kokevat, mutta haastavaa on rytmittää se perheen arkeen.


Kuten kuvasta huomataan, nivoituvat yhdessä syöminen ja syömisen ilo täydellisesti yhteen. Miten sinä saisit lisättyä yhdessä syömistä perheen ja ystävien kanssa?

/Marjaana

bottom of page