top of page
  • Writer's pictureAnni Kukkonen

Nyhjäise tyhjästä

Päivitetty: 5. toukok. 2019


Mikä onkaan reaktiosi, kun palaat nuutuneena viikon matkalta ja jääkapissa on valon lisäksi vain ketsuppia ja kananmunia?

a) Lamaannut ja karkaat siltä seisomalta lähikauppaan.

b) Inspiroidut nyhjäsemään tyhjästä ja raivaamaan tilaa kuiva-ainekaappiin.

c) Kilautat kaverille ja suuntaat ravintolan antimien vieteltäväksi.

Ympäristöpäivän kunniaksi listasimme muutaman knopin, johon turvautua länsimaisen nälänhädän uhatessa. Bonuksena ruokahävikin vähentyminen ja melkoinen ympäristöteko!


"Tyhjästä" nyhjäisty ateria voi näyttää vaikka tältä.

"Tyhjästä" nyhjäisty ateria voi näyttää vaikka tältä.

Satokausisyö

Kun suosit satokauden kasviksia, hedelmiä ja marjoja, valitset samalla hevi-osaston edullisimmat, ekologisimmat, maukkaimmat ja muhkeimmat vitamiinipommit. Ethän unohda näin kasvukauden kynnyksellä myöskään suomalaisen kesäluonnon aarteita – villiyrttejä, raparperejä, marjoja, omenia ja sieniä… Kasvisten säilöminen ja kerta-annoksina pakastaminen tuo tuulahduksen kesästä myös talvipakkasten keskelle. Pysyt kärryillä kasvissesongeista Satokausikalenterin avulla!


Suolainen piiras, joka syntyi extempore-vieraille syksyn kasviksista.

Suolainen piiras, joka syntyi extempore-vieraille syksyn kasviksista.

Kotivara ja kuivakaappien kätköt

Pidä keittiössäsi pientä varmuusvarastoa kiljuvan nälän, kipeänä olon tai muun ruokakriisin varalta. Näkkileipää, kaurahiutaleita, kuivahedelmiä, pähkinöitä, papuja, tonnikalaa, pilttejä ja hedelmäsäilykkeitä. Saat taiottua aineksista yhtä jos toista suuhunpantavaa esimerkiksi Halparuokakirjan tai Penninvenyttäjän keittokirjan reseptein. Muistathan aika ajoin käyttää kaapin kätköihin piiloutuneet jauhopussit ja säilykepurnukat. Oikein kekseliäänä kierrätyskokkina voit pantata seuraavaa kauppareissua jopa kokonaisen viikon!


Pikaleipänen, joka pelastaa takuuvarmasti leipälaatikon ollessa tyhjä.

Pikaleipänen, joka pelastaa takuuvarmasti leipälaatikon ollessa tyhjä.

Oranssit tarjoustarrat ja konditorioiden alelaarit

Ota opiksi iltaisin ruokaostoksia tekeviltä tarjoushaukoilta ja tartu aletarroin varustettuihin elintarvikkeisiin. Näin säästät rahaa, saat valmiin vastauksen iänikuiseen ”mitä huomenna syötäisiin -ongelmaan” ja vähennät samalla kauppojen ruokahävikkiä. Etsiessäsi erikoisempia ateria-aineksia, kuten nyhtökauraa tai härkistä, kierrä myös lähiputiikkisi kautta. Kaivatessasi kokouspullia tai välipalasämpylää iltapäivääsi kannattaa poiketa kivijalkakonditorian alehyllyllä. Säästöä, säästöä!

Valmiit ateriasuunnitelmat, kauppalistat ja kauppakassipalvelu

Sinä useampia nälkäisiä suita ruokkiva taloudenpitäjä, oletko kokeillut ateriasuunnitelman hyödyntämistä arjessasi? Netti on pullollaan valmiita ateriapaletteja ja ruokalistoja viikon varalle. Teet tuoreostokset kerran viikossa listan mukaan ja valmistat aineksista kullekin päivälle aterian perinteisin kotiruokareseptein. Mallia voit katsoa mm. Marttojen ja Valion viikkosuunnitelmista. Kiireisimmille ja kokeilunhaluisimmille sopii myös kauppakassipalvelu, esimerkiksi Foodie, joka kuskaa ruoat resepteineen kotiovelle tai parkkipaikalle. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!


Kerralla sapuskat koko viikoksi.

Kerralla sapuskat koko viikoksi.

Hävikkiruokasovellukset

Ruoanpelastuspalvelu ResQ Clubin tai Lunchien avulla voit noutaa suosikkiravintoloiden ylijäämäruokaa edukkaina take away -annoksina kotimatkasi varrelta. Ilmaiset sovellukset toimivat älypuhelimissa – varaamisen ja maksun voit hoitaa mobiilisti ja noutaa syömäkelpoisen annoksen, kun ennätät. Kätevää!

/Anni

bottom of page