top of page
  • Writer's pictureKatri Suhonen

Helpotusta mökkeilijän ruokahuoltoon

Päivitetty: 14. toukok. 2019


Juhannus kolkuttaa ovella ja mökkikausi on vilkkaimmillaan. Monen ruokahuolto siirtyy kesäaikana sisätiloista ulos grillin ääreen, joka sinänsä on varsin hyvä ruoanlaittotapa sekin. Aina ei kuitenkaan jaksa grillatakaan. Mökillä myös kylmäsäilytystila voi olla rajallisempaa ja lihojen ja broilereiden yms. säilytys hankalaa. Grillausreseptien sijaan jaan tässä joitakin omia vinkkejä ja reseptejä tilanteisiin, joissa ruonlaittotilat ovat alkeellisemmat tai tuoretavarat alkavat olla lopussa tai jos muuten vain haluaa pidentää kaupassa käyntien väliä (joka voi olla myös kukkaron kannalta hyvä juttu).

Suuntaa luonnonantimien ääreen

Näin alkukesästä luonnonantimien tarjonta on vielä hieman vaatimattomampaa kuin muutamien viikkojen kuluttua, mutta aina sieltä jotain löytää! Suuntaa järvelle ja matoa koukkuun, hyvällä tuurilla pääset kohta nauttimaan kala-ateriasta. Onkimiseen et tarvitse edes kalastuslupaa. Villivihanneksia voit bongata lähes mistä vaan. Tällä hetkellä nokkoskausi on parhaimmillaan, niistä pyöräytät melko helposti letut tai keiton. Salaatin tarpeiksi opettele tunnistamaan muutamia yleisimpiä lajeja kuten ketunleipä, maitohorsma ja poimulehti, ja voikukkakin taipuu moneksi. Korvasieni on hieman haastava sieni laitettavaksi, mutta kohta maasta puskee monia muitakin lajeja, kantarellit etunenässä. Ja ah, kohta päästään nauttimaan tuoreista marjoista, on niitä jo kaivattukin!


Suosi säilykkeitä ja kuivatavaraa

Tomaattimurskat, säilykekalat, tölkkipavut, linssit, pastat, valmiskastikkeet, pähkinät, puurohiutaleet, jauhot ja iskukuumennetut maidot sekä kasvimaidot. Näitä löytyy ainakin meidän mökkikeittiöstä aina ja ovat toimineet meidän mökkiruokahuollon pelastajina monissa tilanteissa. Ne säilyvät pitkiä aikoja huoneenlämmössä ja niistä valmistaa helposti ja nopeasti ravitsemuksellisesti täysipainoista purtavaa. Joissakin tuotteissa, kuten valmiskastikkeissa, voi tosin olla melko paljon suolaa, mutta jos ruoanvalmistuksessa ei muutoin lisäile suolaa, ei tästäkään muodostu ongelmaa. Proteiinin tarpeen saat tyydytettyä hyvin kasviproteiinien avulla ja meillä asuva raavas lihansyöjäkin syö näitä ruokia hyvällä ruokahalulla.

Yksi vakioruokamme kuivakaapin antimista on chili sin carne. Sitä varten tarvitset tomaattimurskaa (maustettu tai maustamaton), pari tölkkiä papuja (itse pidän esim. chilikastikkeessa olevista kidneypavuista ja valkopavuista tai papusekoituksesta), sipulia, valkosipulia ja jotain tuoretta, esim. porkkanaa ja / tai paprikaa. Yleensä heitän joukkoon myös tuoretta chiliä ja härkäpapurouhetta.


Näistä aineista syntyy herkullinen chili sin carne.

Kuullota öljyssä sipuleita ja muita tuoreita, kaada joukkoon tomaattimurska ja pavut (jos käytät suolaliemessä olevia papuja, kaada neste pois) sekä n. 1,5 dl härkäpapurouhetta. Keitä miedolla lämmöllä noin vartti ja mausta tarpeen mukaan esimerkiksi mustapippurilla. Kyytipojaksi keitä vaikkapa riisi-ohraseosta.


Chili sin carne, bon appétit!

Uusi lempparireseptimme on afrikkalainen kikhernepata. Valmistusta varten tarvitset kikherneitä, tomaattimurskaa, cashewpähkinöitä, maapähkinävoita, appelsiinimehua (ohjeesta puuttuu määrä, mutta pari desiä on tuntunut aika passelilta), sipulia, kasviliemikuutio tai –fondi ja mausteita. Kvinoa toimii erinomaisesti tämän ruoan lisukkeena!


Ainekset afrikkalaiseen kikhernepataan

Joskus pelastajana voi toimia myös vaikkapa ihan perinteinen purkkihernekeitto. Aterian kylkeen voi nopsasti pyöräyttää muurinpohjaleipäset, jos huomaa leivän loppuneen. Valmistukseen tarvitset käytännössä vain jauhoja, kuivahiivaa ja vettä. Tällainen leipä onnistuu sellaisellakin mökillä, josta ei löydy uunia. Taputtele vain leipätaikina ohkaisiksi rieskoiksi ja paista molemmin puolin muurinpohja- tai paistinpannulla. Nam!

Herkullista kesää kaikille!

/Katri


bottom of page