top of page

Käytännön vinkkejä kasvisruokien lisäämiseen


Tämä teksti on julkaistu alunperin Savon Sanomissa 10.2.2018 Kysy ravinnosta-palstalla. Oman kysymyksesi voit lähettää Katille osoitteeseen kysyravinnosta@savonsanomat.fi!


Hei! Haluaisin lisätä kasvisruokien syömistä, koska en halua kuormittaa ympäristöä turhaan. Miten kasvisruokien syöminen kannattaa aloittaa ja mitä pitää ottaa huomioon? Käytännön vinkkejä otetaan vastaan. T. Pupu

Hei Pupu! Kiitos kysymyksestäsi. Kasvisruokien syöminen on selvästi lisääntynyt, mikä onkin sekä terveyden että ympäristön näkökulmasta hyvä juttu. Kasvisruokailu vaatii uusiin raaka-aineisiin tutustumista. Onneksi valikoimat ovat nykyään niin laajat, että kaikille löytyy varmasti mieluisia vaihtoehtoja.

Tärkein huomioitava asia on proteiini. Kasvisruokaankin olisi hyvä sisällyttää aina jokin hyvä proteiininlähde, kuten linssejä, papuja, herneitä, pähkinöitä tai näistä valmistettuja tuotteita. Perinteinen soijarouhe ja tofu ovat saaneet rinnalleen myös kotimaisista raaka-aineista valmistettuja härkäpapupohjaisia tuotteita, kuten Härkiksen ja Nyhtökauran. Muita kasviperäisiä, helppokäyttöisiä proteiininlähteitä ovat mm. Oumph ja Quorn, jotka löytyvät pakastealtaasta ja sopivat broilerin tapaan käytettäväksi.

Edullisinta kasvisruokailu on, jos käyttää palkokasveja niiden alkuperäisessä olomuodossa eli mm. linsseinä ja papuina. Kuivatut linssit ovat käyttövalmiita sellaisenaan ja niiden kypsentämisessäkään ei mene kuin puolisen tuntia. Kuivattuja papuja ja herneitä täytyy liottaa yön yli ennen käyttöä, mutta säilykkeinä löytyy jo valmiiksi liotettuja vaihtoehtoja kiireiselle.


Kasvisruokien valmistaminen voi vaatia hieman uusien ruoanlaitto- ja maustamistapojen opettelua, jotta saa maistuvaa ruokaa aikaiseksi. Kannattaakin tutkia erilaisia kasvisruokareseptejä ja opetella valmistusta niiden avulla.

Kaupoissa on nykyään laaja valikoima erilaisia puolivalmisteita, kuten herneproteiinipohjaisia pyöryköitä ja pihvejä. Ne ovat nopeita ja käteviä käyttää ja niiden avulla kasvisruokapäiviä saa viikkoon helposti lisää.

Jos säilyttää ruokavaliossaan jonkin verran maitotuotteita ja kananmunia, ei ravintoaineiden saantiin tarvitse erityisesti kiinnittää huomiota. Jos eläinperäisiä tuotteita ei käytä päivittäin, kannattaa kalsiumin, B12-vitamiinin ja jodin saannin turvaamiseksi käyttää niillä täydennettejä kasvipohjaisia juomia ja tarvittaessa ravintolisiä.

Kasviperäisten proteiininlähteiden viljely kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä ja energiaa kuin lihan kasvattaminen, joten se on ekologinen valinta. Terveyden kannalta kasviperäiset proteiininlähteet on yhdistetty parempaan terveyteen kuin punaisen ja prosessoidun lihan syöminen. Erityisesti suolisto tykkää kasviproteiineista, sillä ne sisältävät yleensä paljon kuitua. Herkkävatsaisen kannattaa turhien ilmavaivojen välttämiseksi lisätä palkokasveja ruokavalioon pikkuhiljaa.

bottom of page