top of page

Välipaloja vuorotyöhön


Hei! Teen vuorotyötä ja päivät ovat yleensä niin kiireisiä, että aikaa kunnollisille tauoille ei jää. Olisiko sinulla hyviä ideoita välipaloista, jotka olisi nopea syödä ja valmistaa tai jotka saisi nopeasti kaupasta valmiina? T. Terhi

Hei Terhi! Kiitos kysymyksestäsi. Hyviin välipaloihin kannattaa erityisesti vuorotyössä ehdottomasti panostaa, sillä tasainen syöminen auttaa vireystilaa säilymään hyvänä koko työvuoron.


Kauppojen valmiiden välipalojen valikoima on laajentunut viime aikoina hurjasti ja järkeviäkin vaihtoehtoja alkaa olla runsaasti. Tärkeintä välipalatuotteiden valinnassa on kiinnittää huomiota sokerin määrään. Juotavissa ja lusikoitavissa välipalatuotteissa sokeria olisi hyvä olla korkeintaan 10 g/100 g. Rasvaiset ja suolaiset tuotteet kuten pasteijat, lihapiirakat ja vaaleat kolmioleivät kannattaa myös karsia arkiruokailuista. Viljatuotteista kannattaa valita vaihtoehtoja, joissa kuitua on vähintään 6 %. Välipalapatukoissa sokeria saisi olla korkeintaan 23 %. Sydänmerkki auttaa valinnoissa.

Hyvään välipalaan kuuluu marjoja, hedelmiä tai kasviksia sekä viljatuote ja hyvä proteiininlähde. Jos energiantarve ei ole kovin suuri, voi yksikin näistä riittää. Hevi-osastolta käteviä valintoja ovat esimerkiksi banaanit, mandariinit sekä pikkuporkkanat ja –tomaatit. Viljatuotteista helpoimpia lienevät runsaskuituiset ja vähäsokeriset välipalapatukat (esim. Elovena). Ne myös säilyvät hyvin, joten niitä voi säilyttää komerossa tai kassinpohjalla hätävarana. Proteiininlähteistä maitotuotteet ovat helpoiten saatavilla. Esimerkiksi erilaiset vähäsokeriset rahkat ja tuorepuurot ovat näppäriä, ne vaativat kuitenkin kylmäsäilytyksen. Kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat myös hyviä, esimerkiksi Alpro Go On –tuotteissa on mukavasti proteiinia, samoin Yosa Sport –tuotteissa.


Maustamattomat pähkinät ovat hyviä välipaloja, tosin käyttömäärät kannattaa pitää kohtuullisena eli noin yhdessä kourallisessa päivässä, jos energiankulutus ei ole erityisen suurta. Keitetyt kananmunat ovat myös näppäriä, omassa pakkauksessaan kulkevia eväitä.

Juotavista välipaloista nälkää pitävät parhaiten proteiinipitoiset tuotteet, joista osa säilyy myös lämpimässä. Hedelmäsmoothieta voi myös käyttää, mutta ne eivät pidä niin hyvin nälkää kuin kokonaiset hedelmät.

Jos kotona ehtii ja muistaa välipalaa valmistella, ovat itse tehdyt tuorepuurot ja proteiinia sisältävät smoothiet hyvä vaihtoehto. Molempien perusraaka-aineina voi käyttää maustamatonta jogurttia, kaurahiutaleita ja marjoja tai hedelmiä. Ne voi tehdä jo edellisiltana jääkaappiin tekeytymään ja kuljettaa työpaikan jääkaappiin välipala-aikaa odottamaan.

Teksti on ensimmäisen kerran julkaistu Savon Sanomissa Kysy ravinnosta -palstalla 30.6.2018.

bottom of page