top of page

Mökkeilyssä parasta on syöminenMoi! Ollaan lähdössä taas perheen kanssa muutamaksi viikoksi mökkeilemään. Siellä ruoanlaitto- ja säilytysolosuhteet ovat melko alkeelliset, sähköt sentään löytyy, mutta esim. pakastinta ei. Olisiko hyviä ideoita ruokahuoltoon? T. Marja

Hei Marja! Kiitos ajankohtaisesta kysymyksestäsi. Mökillä ruoanvalmistus muuttuu usein melkoisesti arkeen verrattuna. Suurimman eron tekee yleensä kauppamatkan pidentyminen, jolloin ruokalistasuunnittelu nousee arvoonsa ja viikon ostokset olisi järkevää hoitaa kerralla.

Ruoanvalmistus muuttuu mökillä arjen suorittamisesta enemmän elämykseksi, kun valmistuspaikkana on usein grilli tai vaikkapa savustuspönttö. Ruoanvalmistustavoista muurinpohjapannu on mielestäni mökkikeittiön aatelia. Sillä saa paistettua vaikkapa rieskasia, jos leipä pääsee loppumaan. Wokit ja muikut valmistuvat muurikalla nopeasti. Lisäksi se herättää monet tähderuoat henkiin. Eikä mikään jälkiruoka voita mökillä paistettuja muurinpohjalettuja!


Säilykkeitä ja kuivatarvikkeita on hyvä varata mökille reilu satsi. Tomaattimurska ja muut tomaattisäilykkeet, säilykekala ja –liha, tölkkipavut ja säilykevihannekset (esim. maissi ja sienet) auttavat monesta ruokapulmasta, sillä niistä saa helposti tehtyä esimerkiksi pastakastikkeita. Kookosmaitoa voi monessa ruoassa käyttää ruokakerman asemasta, jos maitotuotteet eivät tahdo säilyä. UHT-maito ja osa kasvipohjaisista juomista säilyy myös lämpimässä. Kuivamuonasta esimerkiksi linssit, soijarouhe ja erilaiset viljatuotteet (puurohiutaleet, jauhot, lisäkkeet, näkkileipä) kannattaa pitää ostoslistalla mukana.


Tuoretuotteet kuuluvat myös mökkieväiden ytimeen. Uuden sadon porkkanat ynnä muut juurekset, kukkakaali, parsakaali, paprika ja kesäkurpitsa sekä monet muut kasvikset säilyvät viikon verran viileässä. Varhaiskaali on mahtava vihannes, josta saa öljyn, hapon (esim. sitruunamehu), sokerin, suolan ja pippurin avulla maukkaan salaatin. Siitä voi tehdä myös esimerkiksi wokin muurikalla. Kokonaisena varhaiskaali säilyy pitkiä aikoja. Myös vihersalaatteja kannattaa tehdä, toki niiden valmistaminen on hyvä ajoitta kauppareissua seuraaville päiville. Jos marjoja ei voi kerätä tuoreena päivittäin, ovat hedelmät paremmin säilyvä vaihtoehto. Esimerkiksi omenat säilyvät hyvin.

Mökillä myös luonnonantimet ovat helpommin käden ulottuvilla kuin arjen kiireissä. Kalaa kannattaa yrittää narrata jo sen säilyvyyshaasteidenkin vuoksi itse. Halsterin avulla pienetkin kalat saa syötävään muotoon melko helposti. Mustikkakausi alkaa pikkuhiljaa käynnistyä ja villiyrttejä kannattaa hyödyntää esimerkiksi salaatinteossa. Myöhemmin kesällä sienet tuovat monipuolisuutta ruokalistaan.

Tämä teksti on alunperin julkaistu Savon Sanomissa Kysy ravinnosta -palstalla 14.7.2018

bottom of page