Iän kertyessä ja kunnon heikentyessä omaisten huoli ikääntyvän läheisen voinnista lisääntyy. Saatetaan jopa huomata, että vanhus alkaa laihtua ja toimintakyky alentua painon mukana. Omaiset voivat omalta osaltaan auttaa iäkkään hyvää toimintakykyä vaikuttamalla ruokahaluun ja ravitsemustilaan. Jos huomaa, että ikääntynyt on laihtunut, kannattaa tilanteesta keskustella hänen kanssaan. Monet vanhukset ovat tyytyväisiä, kun paino laskee, mutta itse asiassa se on erittäin huono merkki lihasmassan ja toimintakyvyn kannalta.
Kotona itsenäisesti tai kotihoidon tuella asuvien vanhusten ruokahaluttomuuden taustalla lienee useimmiten yksinäisyys. Seniorin seurana kannattaa siis ruokailla mahdollisimman usein. Kaukana asuvia ikääntyneitä voi tarvittaessa opettaa vaikkapa padin käyttöön ja avata videopuhelun, kun linjan molemmissa päissä ollaan käymässä ruokailemaan. Näin voidaan syödä melkein kuin yhdessä pöydässä! Kotihoito voi myös toivottavasti suunnitella käyntejä niin, että yksin huonosti syövien asiakkaiden seurana voitaisiin olla ruoka-aikaan.
Toinen erittäin tärkeä tekijä ruokahalulle on liikunta ja ulkoilu. Pienikin kävelylenkki tai puistonpenkillä tai vaikkapa parvekkeella istuskelu piristää kummasti verrattuna tilanteeseen, jossa koko päivä kuluu sohvalla telkkaria katsellessa. Myös kuntopyörä voi olla oiva apuvälinen liikunnan lisäämiseen erityisesti talvisaikaan. Kun ikääntynyttä tapaa, hänen kanssaan on hyvä lähteä käymään ulkona pienellä happihyppelyllä ja kannustaa omatoimiseen liikuntaan.
Erilaisten ruokapalveluiden käyttö on erittäin suositeltavaa, jos ruoanvalmistus ei omatoimisesti enää onnistu. Isommissa kaupungeissa ruoantilauspaikoissa on myös valinnanvaraa, joten jos yhden ruoat eivät miellytä, voi palveluntarjoajaa vaihtaa. Monelle ikääntyneelle ruokapalvelujen käyttämisen kynnys voi olla korkea, joten omaistenkin kannattaa kannustaa niiden käyttöön. Jos lämmin ruoka jää syömättä, kärsii etenkin proteiininsaanti. Seniorin kanssa on hyvä idea lähteä myös yhdessä ruokakauppaan ja tutkia valikoimia yhdessä. Valmisruokahyllyiltä löytyy nykyään paljon muitakin vaihtoehtoja kuin maksalaatikko. Ikääntynyt voi syödä esimerkiksi lounaalla ateriapalvelun ruoan ja päivälliseksi valmisruoan.
Melko usein vähentyneen syömisen taustalta voi löytyä myös ikääntyneen huono suun kunto tai epäsopivat proteesit. Onkin hyvä tarkistaa, milloin vanhus on viimeksi käynyt hammaslääkärissä. Myös kuiva suu vaivaa monia, mikä hankaloittaa syömistä. Kuivan suun taustalla on useimmiten jokin lääke. Jos ikääntyneen pillerimäärä on kasvanut ja lääkkeitä alkaa olla montaa eri sorttia, on viisainta varata pidempi aika lääkärille, joka voi tarkistaa koko lääkelistan ja tarvittaessa purkaa turhaan päälle jääneitä lääkityksiä.
Hozzászólások