Näin Ravitsemusviikolla haluan tuoda oman näkemykseni ravitsemusasiantuntijuuteen. Me ravitsemusterapeutit olemme harvalukuinen joukko ja usein terveydenhuollon vastaanottohuoneisiin piiloutuneita. Jotkut meistä ovat onneksi usein myös mediassa esillä ja ansiokkaasti levittävät hyvän syömisen ilosanomaa.
Minun työni on tällä hetkellä kuitenkin hyvin erilaista enkä varmasti melkein 10 vuotta sitten valmistuessani osannut ajatella, minkälaisten asioiden kanssa olisin nyt päivittäin tekemisissä (vaikka välillä edelleen kommentoin ravitsemuskysymyksiä myös mediassa). Olen uppoutunut back- ja front end -koodien, Medical Device -regulaation ja UX-suunnittelun maailmaan. Itsekään en vielä pari vuotta sitten ollut kuullutkaan moisista termeistä. Olen vetämässä Ravistamon projektia, jonka lopputuloksena meillä on tuotevalikoimassamme digitaalinen työkalu, ohjelmisto ravitsemushoidon hallintaan ikääntyneiden asumispalveluissa. Olen kehittämässä MUONAa.
MUONAn ensimmäinen hahmotelma on syntynyt jo melkein 3 vuotta sitten ja nyt viimein tänä syksynä olemme päässeet itse kehittämisen pariin. Kehittämistiimissä meillä on käyttöliittymäsuunnittelija, ohjelmointiyritys, laadunhallinnan osaaja ja sitten tietysti me ravistamolaiset eli ravitsemusasiantuntijat. Tuotteen ja sen sisällön, toiminnallisuudet ja ominaisuudet olemme me hahmotelleet ja niitä nyt kehitämme yhdessä tulevien käyttäjien ja pilottiasiakkaidemme kanssa. Kuuntelemme herkällä korvalla kaikkea ikääntyneiden ravitsemushoitoon liittyvää viestintää ja pyrimme lopputulokseen, joka takaa kaikille asumispalveluiden piirissä oleville ikääntyneille laadukkaasti toteutetun ravitsemushoidon. Helppokäyttöisen ja intuitiviisen, arjen hoivatyötä aidosti helpottavan työkalun. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta me uskomme lujasti sen saavuttamiseen.
Olen ravitsemustieteen koulutuksen lisäksi täydentänyt osaamistani palvelumuotoilu-ja tuotekehitysosaamisella, mutta mitä pidemmälle etenemme, sitä enemmän opittavaa tulee. Onneksi olen saanut ympärilleni mahtavat Ravistamon tyypit, joiden kanssa olemme uskaltaneet tälle tutkimattomalle polulle lähteä. Lisäksi kehitystyöhön on löytynyt osaavia paikallisia kumppaneita, joiden kanssa koronasta huolimatta olemme uskaltautuneet välillä jopa saman pöydän ääreen.
Tiedän, että ravitsemustieteen saralla ohjelmistokehitykseen ei vielä ole montaa yritystä lähtenyt. Toivottavasti saamme tällekin alueelle seuraa pian. Tiedän myös, että ensi viikolla osaan jo taas uusia termejä!
Mahtavaa Ravitsemusviikkoa kaikille!
Terkuin, Kati L.
Commenti