top of page

Villiyrttejä lautaselle

Päivitetty: 3. elok. 2020

Hei! Ulkona alkaa pikkuhiljaa vihertää. Olen jo useamman vuoden pohtinut ”rikkaruohojen” hyödyntämistä ruoanlaitossa, kun villiyrteistä on silloin tällöin mediassa kirjoiteltu. Ovatko ne niin terveellisiä kuin sanotaan eli kannattaisiko kerätä pihan rikkaruohot talteen? T. Ruohonen



Hei Ruohonen! Kiitos ajankohtaisesta kysymyksestäsi. Vuohenputket ja voikukat nousevat maasta jo kovaa vauhtia. Suurinta osaa ne taitavat omalla pihalla vain ärsyttää, mutta toden totta: ne kannattaisi hyödyntää ruokavalion monipuolistamisessa.

Villiyrtit ovat luonnossa kasvavia, syötäväksi kelpaavia kasveja. Monet lähinnä rikkaruohoiksi miellettävät kasvit ovat itse asiassa ravintoarvoiltaan monipuolisia, ja sisältävät viljeltyihin salaattikasveihin verrattuna runsaasti mm. ravintokuitua, C- ja E-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja beetakaroteenia. Tunnetuin villiyrtti lienee nokkonen. Se on erittäin hyvä C-vitamiinin, folaatin, raudan ja kalsiumin lähde. Nokkosta moni onkin tottunut käyttämään esimerkiksi keittoihin ja lettuihin. Samalla tavalla esimerkiksi vuohenputki, voikukka ja maitohorsma soveltuvat ruokalautaselle. Jos keräämme ja syömme sieniä ja marjoja, niin miksi emme myös ilmaiseksi luonnosta saatavia lehtivihanneksia?

Paras aika villiyrttien keräämiselle on ennen juhannusta. Yrttien maku ja ravintoarvot ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Yrttejä ei kannata kerätä isojen teiden varsilta, vilkkailta taajama-alueilta tai teollisuuslaitosten liepeiltä. Eikä ehkä ihan koirien ulkoilutuspolkujen vierestäkään. Metsät, isot puistoalueet sekä harvaan asuttujen alueiden pihapiirit ovat sen sijaan erinomaisia keräyspaikkoja. Villiyrttien kerääminen omaan käyttöön ilman apuvälineitä kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Puiden lehtien ja kuusenkerkkien, juurten, kääpien, sammalten ja jäkälien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Osa villiyrteistä soveltuu syöväksi raakana esimerkiksi salaatin joukossa. Osa sopii paremmin kypsennettynä ruoan joukkoon. Innokkaimmat kuivattavat yrttejä viherjauheeksi tai pakastavat niitä myös talven varalle. Viherjauheet sopivat hyvin esimerkiksi smoothien joukkoon. Muista aina huuhdella yrtit huolellisesti ennen käyttöä.

Ennen hortoilemaan lähtemistä kannattaa vielä varmistaa, että tunnistaa keräämänsä kasvit. Luonnosta löytyy myös todella myrkyllisiä kasveja, joten varovaisuutta tarvitaan samalla tavalla kuin sientenkin kanssa: kerää vain varmasti tunnistamiasi kasveja. Netissä on runsaasti sivustoja, joilta aihetta voi opiskella. Myös kirjoja villiyrteistä on viime vuosina julkaistu. Parhaimmat opit saa, jos osallistuu villiyrttikurssille.




Teksti on alunperin julkaistu Savon Sanomissa 16.5.2020 Kysy ravinnosta -palstalla.

Comments


bottom of page