top of page
 • linda105

Vuosi 2021 ja Ravistamon 5-vuotistaival summattuna: mihin kaikkeen sitä onkaan päästy mukaan!

Ennen omaa yrittäjätaivalta ja Ravistamon perustamista tapasin joukon yrittäjiä työvalmennuksessa. Tuosta tilaisuudesta on jäänyt mieleen erään yrittäjän kysymys: ”Mikä meitä kaikkia yrittäjiä yhdistää?”


”Nyt on kryptistä, en tiedä.”, mietin. Vastaus: kaikki ollaan tosi ylpeitä siitä mitä tehdään. Ravistamo täytti tänä kesänä 5 vuotta, ja tässä hetkessä tuon samantyyppisen ylpeyden tunteen voi ottaa nöyränä vastaan.


Tilastokeskuksen mukaan joka toinen suomalaisyritys lopettaa viiden vuoden sisällä perustamisesta. Suomalaisittain voitaisiin myös todeta, että saadaan olla ylpeitä kun meille ei näin ole käynyt. Pystyssä ollaan ja eteenpäin mennään! Löydän kyllä monta isompaa kiitollisuuden aihetta kuin vain sen, että pystyssä ollaan. Ravistamossa on näiden vuosien aikana tapahtunut hurjan paljon kehitystä, sekä ihmisinä että yrityksenä. Missään nimessä ei myöskään olla samanlainen yritys kuin viisi vuotta sitten. Seuraavassa nostoja ja ajatuksia omasta näkökulmasta, vuoden 2021 summausta ja oikeastaan koko viiden vuoden paketointia.


Usein sanotaan, että ei kannata katsoa taaksepäin. Toisaalta taaksepäin katsominen auttaa huomaamaan, mitä ollaan tehty ja missä ollaan nyt. Sitä kun ei aina arjen huiskinnassa huomaa, miten huimaa kehitystä on tapahtunut:


 • Ravistamon ensimmäinen hallituksen kokous oli pöytäkirjamerkintöjen mukaan 9.9.2016, paikalla 5 osakasta. Viiden vuoden aikana kahden osakkaan sukunimi on vaihtunut ja jälkikasvua on tullut kuuden (kohta seitsemän) jäsenen verran. Perustajajäsenjoukko on edelleen mukana ja ollaan lisäksi saatu tärkeitä vahvistuksia tiimiin.

Kuva kesältä 2016 (tarkoituksella väritys "patinoitu" historian havinaa korostamaan).

 • 9.9.2016 pöytäkirjaan oli merkattu, että meillä on 3 eri asiakasta (liikevaihtoa noin 1000 € kuukautta kohden). Vuonna 2021 on tehty erilaisia projekteja ja asiakastyötä yhteensä 57:lle asiakkaalle ja lukujenkin valossa voidaan sanoa olevamme vakaasti toimiva yritys.

 • Kantavaksi teemaksi someen oli päätetty pian perustamisen jälkeen ”Syömisen ilo” ja siitä muotoutui myös yrityksen missio sekä eteenpäin ajava voima.

 • Ravistamolaiset ovat olleet innokkaita kehittämään osaamistaan: jo ensimmäisen toimintakauden aikana oli käyty some-, mindfulness- ja yrittäjäkoulutuksissa. Sittemmin vuosien varrella on kartutettu ammatillista osaamista ravitsemusasiantuntijuuden vahvistamiseksi, tehty tutkintoja tuotekehityksestä, yrittäjyydestä ja johtamisesta.

 • Hallituksen kokouksissa listattiin alkuun paljon operatiivisia asioita: kuka hoitaa vaikkapa somepäivityksiä ja mitkä ovat kenenkin vastuuviikot tai millaista rekvisiittaa hankitaan messuille. Sittemmin on löydetty eri foorumi käydä näitä asioita läpi ja hallitus keskittyy omaan tehtäväänsä eli ohjataan ja valvotaan yhtiön toimintaa ja johtamista. Vahvistukseksi on saatu upea advisory board tukemaan omistajapohjaisen hallituksen tekemistä.

 • Tarinamme alussa mietittiin osuuskuntamallia, jossa kaikilla olisi tasaiset osuudet eikä ajatukset yrittäjyyden suuntaan olleet niin vahvoja. Ajatukset kuitenkin kääntyivät tiiviimpään yhdessä tekemiseen ja tavoitteita alkoi syntyä - koettiin osakeyhtiö luontevammaksi pohjaksi aloittaa yritystoiminta. Tämä on osoittautunut oikeaksi päätökseksi ja ohjasi osaltaan oikeaan suuntaan.

 • Ensimmäiset 5 vuotta toimittiin asiakkaiden tiloissa vastaanottotyötä tehden ja tiimityötä tehtiin esimerkiksi kahviloissa ja sittemmin paljon etänä. Tänä kesänä saimme ihka ensimmäisen toimitilan Huippu Centerin tiloista.


Tänä päivänä voidaan varmasti sanoa, että ”vähämpä tiedettiin mitä tämä yrityksen pyörittäminen on”.


Minusta on hienoa, että tällä taipaleella:

A) On uskallettu pyytää apua.

B) On opeteltu puhumaan hankalammistakin asioista ja osattu kipuilla, kun on ollut sen tarve.

C) Ei olla lannistuttu isojenkaan haasteiden alla, esim. covid & asiakastyön ”katoaminen” hetkessä sekä ohjelmistokehityksen yllättävät käänteet – näin päällimmäisenä mielessä.


Toivon, että tulevaisuudessakin tehdään töitä ihminen edellä sekä asiakaskohtaamisissa että työyhteisössä, tehdään asioita nimenomaan yhdessä ja ilon kautta sekä jatkuva kehittymisen palo eteenpäin ajavana voimana. Henkilökohtaisesti en ole oppinut missään työtehtävässä yhtä paljon uusia asioita – ammatillisesti, mutta myöskään itsestäni.


Mieltä liikutti lukea tiimin kommentteja vuodesta 2021:

 • Enpä olisi vielä pari vuotta sitten osannut edes kuvitella mihin kaikkeen pääsen mukaan.

 • Oli äärimmäisen motivoivaa päästä hommailemaan niiden asioiden ja ihmisten parissa, joihin on kunnolla paloa.

 • Vuosi 2021 oli meille merkittävä, kun saatiin MUONA rakennettua ja testattua, terapiatoimintaa laajennettua ja vahvistettua sekä tuotteistettua asiantuntijapalveluita entistä selkeämmiksi.

 • Tuntui hyvältä löytää vihdoin se oma palanen, vaikka se pikkuinen vielä onkin.

 • On ollut ilo ja kunnia olla osana Ravistamon tiimiä ja kasvutarinaa.

 • Varmasti monessa muussa työssä voisi leipänsä helpomminkin tienata, mutta ei varmasti olisi yhtä antoisaa.

 • Hyvällä yhteishengellä, ilolla ja tämän porukan mahtavalla osaamisella saadaan varmasti rutkasti lisää tuulta purjeisiin taas ensi vuonna.

Rohkeaa seuraavaa vuotta – ja oikeastaan seuraavaa viittä vuotta meille! Iso kiitos kaikille asiakkaille, arvokkaille sparraajille ja eteenpäin tuuppaajille sekä perheille ja ystäville & hyvää uutta vuotta 2022!toivottaa kippari Linda koko poppoomme puolesta

bottom of page