top of page
  • Writer's pictureKati Laine

Tupakointi ja painonhallinta - lihottaako stumppaaminen?

Tupakointi on erittäin haitallista terveydelle, sitä tuskin voi kukaan kiistää. Moni kuitenkin jatkaa tupakointia, sillä pelkää painon nousevan hallitsemattomasti stumppaamisen myötä. Onko tämä pelko aiheellinen vai vain tekosyy olla lopettamatta?Stumppaaminen ja energiantasapaino


Tupakointi kiihdyttää aavistuksen aineenvaihduntaa, joten lopettaminen vähentää hieman energiankulutusta. Energiankulutus vähenee tutkimuslähteestä ja henkilön koosta riippuen n. 70-200 kcal/vrk. Eli teoreettisesti tupakoinnin lopettaminen ruokailu- ja liikuntatottumusten säilyessä ennallaan voi nostaa hieman painoa. Tupakointi myös vähentää ruokahalua. Suurin syy sille, että useimpien henkilöiden paino nousee tupakoinnin lopettamisen myötä, lienee kuitenkin makuaistin palautuminen. Tällöin ruoka alkaa maistua paremmalta, mikä yhdistettynä parantuneeseen ruokahaluun altistaa ylensyönnille. Tupakoitsijat ovat myös tottuneet siihen, että suussa on useimmiten jotain, ja tupakoinnin loppuessa se jotakin on tyypillisesti ruokaa.


Tutkimuksissa onkin havaittu, että tupakoinnin lopettaminen nostaa henkilöiden painoa keskimäärin muutamia kiloja. Painonnousu on keskimäärin sitä suurempaa, mitä painavampi on ollut tupakoidessaan ja mitä enemmän on polttanut. Tämä lienee luonnollista, sillä tyypillisesti tupakoitsijoiden elämäntavat ovat lähtökohtaisesti epäterveellisemmät kuin savuttomien.


Miten yhdistää painonhallinta ja savuton elämä?


Kun ymmärtää tyypillisen painonnousun syitä, on niihin helpompaa puuttua ja tilannetta ennaltaehkäistä. Aineenvaihdunnan hidastuminen on sen verran vähäistä, että siitä ei tarvitse erityisesti olla huolissaan. Ruokailutottumukset on kuitenkin syytä rukata kuntoon, ja parantunut makuaisti suunnata esimerkiksi kasvisten ja marjojen aromien maisteluun kuin pikaruoan pariin. Huolehdi säännöllisestä ateriarytmistä, sillä liian nälkäisenä valitset todennäköisesti runsasenergiaisia vaihtoehtoja. Jos suu kaipaa tekemistä, esimerkiksi kasvisdippi (esim. kurkkua, porkkanatikkuja, kukkakaalia, sellerinvarsia ja dippikastike kevytkermaviilistä) on järkevä vaihtoehto iltanaposteluksi. Käsitöiden tekeminen tai ristikoiden täyttäminen pitävät kädet kiireisenä.


Omia syömistottumuksiaan on myös hyvä tarkastella kriittisesti. Miksi syön? Syönkö vain siksi että suuhun olisi kiva saada jotakin vai onko minulla oikeasti nälkä? Purukumi voi auttaa pahimpaan ”tyhjän suun” tuskaan.


Muiden elämän osa-alueiden ollessa kunnossa, on myös stumppaamiseen liittyvää painonnousua helpompi ehkäistä. Itsellä toimivat stressinhallintakeinot on tärkeää tunnistaa ja ottaa tehokäyttöön, sillä stressaantuneena syömisenkin hallinta on vaikeampaa. Tupakoinnin lopettaminen on stressitilanne jo itsessään, saati sitten jos elämässä on muutakin ylimääräistä kuormitusta. Huonot unet altistavat myös huonoille ruokailutottumuksille. Runsas ja mielekäs liikunta on erittäin tärkeää, sillä se auttaa sekä hallitsemaan stressiä, nukkumaan paremmin että estämään painonnousua.


Tupakoinnin lopettaminen on yleensä looginen jatkumo, kun elämäntapoja laitetaan kuntoon. Myös lopettamiseen liittyvä painonnousun riski tulee minimoitua, kun on ensin saanut muut terveyttä ylläpitävät elämäntavat hyvälle mallille. Jos päättää aloittaa elämäntaparemontin tupakka-asiasta, on sekin hyvä päätös. Tupakointi kun kuitenkin on mitä todennäköisimmin pahin yksittäinen laillisesti terveyttä tuhoava tapa. Muutaman kilon painonnousu ei siihen verrattuna ole läheskään yhtä haitallista.

Comments


bottom of page