top of page

Virtaa puhkuen koulutielle - viime hetken vinkin vanhemmille


Loppuiko koululaisen loma kuin seinään? Iskikö viime hetken paniikki koulutarvikerepertuaarin päivittämisessä?

Arkiruoasta ja sopivista eväistä ei tarvitse kantaa lisähuolta. Ravistamo kokosi näppärän muistilistan helpottaakseen orientoitumista ensimmäiseen koulupäivään ja arkeen. Tsekkaa yhdessä keltanokkien kanssa!


1. Ruokarytmi ruotuun

Lomalla on enemmän kuin inhimillistä lipsua arkisesta noin viiden palan taktiikasta. Pari ravitsevaa pääateriaa, joista toinen koulussa, sekä aamupala, välipala ja iltapala pitävät pikkukoululaisen vireessä. Aikuinen mahdollistaa puitteet säännölliselle ja järkevälle ruokailulle - lapsi päättää, minkä verran milloinkin maistuu. Rytminpalautus ei tee muuten pahaa isommallekaan ihmiselle...

2. Ennakoi eväät

Lyhyet koulupäivät ja aikuisten työrytmi eivät useinkaan kohtaa, vaan osa arjen aterioista jää väistämättäkin koululaisen vastuulle. Kaappiin on hyvä varata mieluisia välipalatarpeita pitkän iltapäivän varalle. Kerratkaa ne koululaisen kanssa edellisiltana tai aamiaisen yhteydessä. Jääkaapin oveen voi askarrella hyvän välipalan paletin muistutukseksi.


1. Jotain viljaista:

Leipää / näkkileipää / riisipiirakkaa / täysjyvämuroja / aamiaismysliä / puuroa / välipalakeksi / myslipatukka

2. Jotain proteiinia:

Maitoa / kasvimaitoa / jogurttia / viiliä / rahkaa / juustoa / raejuustoa / kananmunaa / lihaleikkelettä / pähkinöitä

3. Jotain vihreää tai värikästä:

Hedelmää / marjoja / kurkkua / porkkanaa / minitomaatteja / paprikaa / avokadoa


3. Hyvää, helppoa ja tuunattua

Perheen aikataulu- ja harrastushärdellissä voi olla haasteellista rauhoittua päivittäin yhteisen aterian - saati yhdessäkokkailun - äärelle. Suunnittele ja esivalmistele muutama pääruoka tulevan viikon varalle jo sunnuntaina. Kokkaa kerralla kuin suurperheelle. Näin ruokaa riittää useammaksi päiväksi. Jos sama sapuska kyllästyttää, siirrä osa satsista kerta-annoksina pakkaseen. Edellispäivän jäämiä kannattaa rohkeasti jatkojalostaa. Ylijäämäperunoista saat maukkaan pyttiksen ja riisistä tuunaat hyvän risoton. Pakasteita ja fiksuja puolivalmisteitakaan ei tarvitse pelätä kuin ruttoa. Kylkeen vain värikäs salaatti, tuoretta leipää ja raikasta ruokajuomaa - maukas arkiateria on katettu!


4. Kannusta kouluruokailemaan

Se, miten puhut ja asennoidut tarjottavaan ruokaan, tarttuu. Suomalaista etuoikeutta opitaan monesti arvostamaan vasta sitten, kun se ei ole enää itsestäänselvyys. Koululaisen ravitsemuksen kannalta koululounaan merkitys on suuri - se on usein monipuolisin päivän aterioista, ja sen tulisi täyttää kolmannes pikkukaverin energiantarpeesta. Vaikka listalla ei olisi aina omaa lempparia, on parempi taltuttaa pahinta nälkää lounaan kylkiäisillä - voileivällä ja maitolasilla - kuin lähikaupan karkilla ja limsoilla. Koulun tarjoama välipalamahdollisuus on myös syytä tarkistaa.


5. Syökää yhdessä - ja syömisen ilosta

Edes kerran päivässä ja viikonloppuisin. Mikä onkaan ihanampaa kuin tuottaa toiselle veden kielelle tirauttavia, turvallisia, kiikkustuolissa muisteltavia ruokamuistoja. Äidin keittämä iltapuuro nallelautaselta tai isän perjantaipäivälliselle torilta nappaama savulohi voivat olla lempeiden lapsuusmuistojen kärkikastia. Jos allergiat ja yliherkkyydet suinkin antavat myöden, "yhdestä padasta kaikille -periaate" kannattaa. Keskustele koululaisen kanssa ruoasta uteliaasti ja positiivisesti - tuputtamista ja herkkukaupankäyntiä karttaen. Näin rohkaiset nirsoimpaakin lasta monipuolisuuteen ja maku-uutuuksiin - ajan kanssa ja yksilöllistä temperamenttia kunnioittaen.


Rennon ravitsevaa kouluarkea perheille!

/Anni

bottom of page