top of page
  • Writer's pictureAnni Kukkonen

Kaura - monipuolinen terveyspommi

Kaura on kasvanut arkisesta aamupuuron raaka-aineesta huipputrendikkääksi elintarvikkeeksi, jota jalostetaan moneen muotoon ja moniin mieltymyksiin. Kaura on paitsi hyväksi terveydelle, myös ympäristölle. Suomalainen kaura on puhdasta, korkealaatuista ja haluttua maailmanlaajuisesti.





Kauran tekee hyvää


Kaura sisältää liukoista ravintokuitua, beetaglukaania, jolla on todettu edullisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen. Beetaglukaani saa aikaan kolesterolin lisääntyneen erityksen ja sitä kautta auttaa laskemaan veren haitallista LDL-kolesterolia. Beetaglukaani hidastaa vatsan tyhjentymistä, jolloin aterian jälkeinen verensokerin nousu pysyy tasaisempana.


Kaura on lempeä, hyvin siedetty vilja myös vatsalle. Herkkävatsaisen ruokavaliossa kauralla on usein suuri jalansija. Luonnostaan gluteenittomana viljana se sopii myös monelle keliakiaa tai vilja-allergiaa sairastavalle. Tällöin on tärkeää huolehtia, että kaura on puhdasta, eikä ole ollut kosketuksissa muiden viljojen kanssa. Kaura sisältää kuitujen ja hiilihydraatin ohella mm. proteiineja, B-ryhmän vitamiineja ja kasviperäistä rautaa. Täysjyväviljana siinä on viljan tärkeät ravintoaineet mukana.


Maapallo kiittää

Ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutukset ovat tapetilla. Kaura on myös tästä näkökulmasta hyvä kelpo valinta ruokapöytään. Nykytietämyksen valossa kauran hiilijalanjälki on kasviperäisenä, pitkälti kotimaisena raaka-aineena ilmeisen maltillinen muuhun ruoantuotantoon verrattuna. Kauraa saadaan usein läheltä, mikä pienentää kuormaa. Kauran ja kaurasta valmistettujen elintarvikkeiden jalostuksella on merkitystä kokonaiskuorman kannalta. Arvioiden mukaan maidon ja kaurajuoman ilmasto- ja ympäristövaikutuksia pidetään samankaltaisina.


Kuinka lisätä kauraa


Kauran ja kaurasta valmistettujen tuotteiden määrä markkinoilla on lisääntynyt viimeisinä vuosina huimasti. Kaurahiutaleiden, -leseiden ja -jauhojen ohella kauraa saa mm. 100% kauraleivän muodossa, kaurajuomina, -jogurtteina ja muina välipalatuotteina. Kaurasta on valmistettu myös pääruoan komponentteja, kuten kaurajauhista, nyhtökauraa ja tofun kaltaista kauravalmistetta. Kauran lisääminen on siis helppoa, kun kokeilee rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja hyödyntää sitä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. 


Kaurajuomassa kauran osuus on pieni, joten se ei ratkaisevasti lisää kauran käyttöä. Kaurajuoman proteiinipitoisuus ei yllä maitovalmisteiden tasolle, mutta hyviä rasvoja juoma tarjoaa sen edestä. Miellyttävän maun vuoksi kaurajuoma sopii erinomaisesti esimerkiksi puuron ja leivonnaisten valmistukseen. Se on suosittu valkaisija myös kahvijuomissa. Jääkaappiin kannattaa valita vitamiininein ja kivennäisainein rikastettu kaurajuoma, mikäli sillä korvataan ruokavaliossa säännönmukaisesti maitovalmisteita.




Vaihtelua kaurapuuroon


Puurobuumi on edelleen vallallaan, ja moni aikuinenkin on löytänyt kaurapuuron uudelleen aamiaiselle. Kaurapuuroon saa vaihtelua keittämällä sen veden sijaan maitoon tai kasvijuomaan. Proteiinipitoisuutta voi lisätä myös lisäämällä kuuman puuron joukkoon kananmunan tai raejuustoa. Myös jogurtti- tai rahkasilmä ovat kokeilemisen arvoisia raikastuttajia.


Puuroon sopii marjojen lisäksi hedelmäpalat, soseet ja smoothiet. Paahdetut siemenet, pähkinät ja mantelit sekä kuivahedelmäpalat tuovat puuroon mukavaa suutuntumaa. Puurosta voi tuunata joko suolaisen tai makean palan omien mieltymysten mukaan. Hyvillä täytteillä ja lisukkeilla siitä saa koottua pienen, nopean pääaterian.


Tuorepuuro antaa lisää variaatiomahdollisuuksia kauran käyttöön, ja se sopii erinomaisesti kesän hellekeleille. Vinkkejä puuron tuunaamiseen löydät Katrin taannoisesta haastattelusta ja kesäisen tuorepuuromanuaalin aiemmasta blogikirjoitusestamme.


Lisää kaura-asiaa voit lukea esimerkiksi tuoreen ET Terveys -lehden (5/2019) sivuilta.


Comments


bottom of page