top of page
  • Writer's pictureKati Laine

Sokeririippuvuus - onko sitä ja miten siitä pääsee eroon?

Monet kokevat, että sokeri on heille tupakan veroinen päihde, josta on hyvin vaikeaa päästä eroon. Sokerista vieroittautumiseen on olemassa jopa hoito-ohjelmia. Sokeri ei kuitenkaan aiheuta samanlaista välittäjäainetason riippuvuutta kuin vaikkapa tupakka tai huumeet, vaan kyseessä lienee ennemminkin toiminnallinen riippuvuus. Se tarkoittaa, että sokeri on kietoutunut jollakin tavalla oman arjen rutiineihin. Esimerkkinä voi olla vaikkapa se, että televisiota ei osaa katsoa ilman, että syö samalla karkkia tai että kauppareissuun kuuluu automaattisesti suklaapatukan heittäminen kassahihnalle.Sokerinhimo kertoo usein myös huonosta ateriarytmistä tai liian kevyestä syömisestä. Jos aamupalan kuittaa kahvilla ja lounaan vihersalaatilla tai parilla voileivällä, on herkkuhimo illalla taattu. Evoluution myötä olemme oppineet, että sokerista saa helposti energiaa ja makeat ruoat ovat harvemmin myrkyllisiä. Siksi mieltymys makeaan on niin voimakas. Energiavajeessa elimistö patistelee meitä sokerin ääreen, jotta huolehtisimme ravinnonsaannistamme. Nykyisessä ruokaa pursuilevassa yhteiskunnassamme tämä ominaisuus on vain valitettavasti ennemmin haitallinen kuin hyödyllinen.


Säännöllinen syöminen on tärkeintä


Sokerinhimo iskee, jos säännöllinen, täysipainoinen syöminen unohtuu. Siispä aloita aamusi runsaalla aamupalalla, johon kuuluu täysjyväviljan (esim. leipä tai puuro) lisäksi myös hyvä proteiininlähde (esim. kananmuna, raejuustoa, jogurttia) sekä marjoja tai hedelmiä. Lounaaseen kuuluu paljon kasviksia, mutta myös kämmenen kokoinen annos proteiinia (esim. kalaa, broileria tai palkokasveja) sekä täysjyväviljaa tai perunaa muodossa tai toisessa. Kasvissosekeitto tai salaatti ilman proteiininlähteitä ei täytä riittävän lounaan kriteeriä.


Iltapäivän välipala on myös monille tärkeä ase herkkuhimoa vastaan taistellessa, sillä nälkä ja sitä myötä sokerinhimo iskee usein viimeistään kotimatkalla tai päivällistä laittaessa. Illalla lämmin päivällinen tai vaikkapa ruokaisa salaatti on kropalle viesti siitä, että nyt on syöty ja keho ravittu, ei tarvitse napostella.
Lohduttaako sokeri?


Koska makea maistuu meille parhaiten, liittyy sen syömiseen mielihyvän tunteita. Jos lisäksi sokerin on jo lapsena oppinut yhdistämään lohtuun, toimii makea vielä aikuisenakin mielipahan helpottajana. Karkilla on saatettu harhauttaa, kun polveen tuli vekki, tai herkkujen syömisellä kulutettiin pitkiä tunteja koulupäivän päättymisen ja vanhempien kotiutumisen välillä.


Omaa ruokasuhdettaan onkin tärkeää pohtia, kun miettii miten sokerikoukusta saa pyristeltyä irti. Mitä ruoka sinulle edustaa? Jos osaat nauttia hyvästä ruoasta hyvällä omallatunnolla etkä koe syyllisyyttä kohtuullisesta herkkujen syömisestä, on sokeririippuvuudesta helpompaa päästä irti. Jos puolestaan ruoka on sinulle tunteiden säätelyn väline, joka lohduttaa, kun on paha mieli ja viihdyttää, kun on tylsää, joudut tekemään suuremman työn. Ensin täytyy opetella muita keinoja helpottaa ikäviä tunteita, ennen kuin voi löytää neutraalin suhtautumisen ruokaan ja sokerinhimo laantuu.

Joskus ahmintahäiriö verhoutuu sokeririippuvuuden asuun. Jos epäilet ahmintahäiriötä, voit käydä tekemässä syömistapatestin.


Muutkin elämäntavat vaikuttavat


Sokerikoukusta pääsee parhaiten irti, kun keskittyy syömään säännöllisesti täysipainoisia aterioita ja pohtii huolellisesti omaa ruokasuhdettaan. Myös uni vaikuttaa. Liian vähäinen nukkuminen tutkitusti altistaa makeanhimolle. Monella sokerinkäyttö lisääntyy, kun stressin määrä kasvaa. Stressinhallinnassa liikunta ja erilaiset tietoisuustaitoharjoitukset olisivat kuitenkin taatusti monin tavoin parempi vaihtoehto kuin suklaa.


Joskus sokerin syöminen on vain tapa ilman sen suurempia ongelmia taustalla. Jos edellä kuvatut asiat tuntuvat olevan jo kunnossa, täytyy vain opetella uusia tapoja. Tee käsitöitä telkkarin ääressä, niin käsiä ei riitä karkkipussin tyhjentämiseen. Kahvin voi juoda myös voileivän kanssa tai ilman mitään höysteitä. Päätä, että kaupasta ei tarvitse suklaata tänään ostaa. Ihminen on tapojensa orja, kunnes huonot rutiinit tunnistaa ja luo uusia.


Comments


bottom of page