top of page

All Inclusive ja miten siitä selvitäänOlin viikon mittaisella ihanalla ja rentouttavalla all inclusive –lomalla Kreikassa. Kaikki ruoat ja juomat kuuluivat matkan hintaan ja itselle tehtäväksi jäi koota annokset monipuolisesta valikoimasta kolme kertaa päivässä ja nauttia ne leppeässä ulkoilmassa.

All inclusive on helppo valinta etenkin meille lapsiperheille: ruokapaikkaa ei tarvitse lähteä etsimään nälkäisten ja/tai väsyneiden lasten kanssa ja vaipanvaihdot ynnä muut kommervenkit on helppo hoitaa. Monelle all inclusive -lomasta taitaa kuitenkin tulla mieleen rajattomat ruoka- ja alkoholitarjoilut, joilla paino nousee vähintään viisi kiloa viikossa ja kotiin palataan ennemminkin turvonneina kuin ruskettuneina.

Näin ei tietenkään tarvitse olla, vaan täysihoidosta kannattaa nauttia rennosti ja turhia syyllistymättä, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että syödään ja juodaan koko ajan, ”koko rahalla”

1. Kasvikset, rehut, hedelmät ja muut värikkäät asiat

Kannattaa ottaa ilo irti siitä, että joku muu on kuorinut, pilkkonut ja laittanut tarjolle ihanan tuoreita ja maukkaita vihanneksia ja muuta heviä. Kun syö paljon kasviksia, ei tukevampia ruokia vain jaksa syödä niin paljon. Sitä paitsi lämpimässä raikkaita ruokia tekee enemmän mielikin kuin marraskuun räntäsateessa.


2. Kaikkea ei tarvitse edes maistaa

Ruokalajeja on niin paljon tarjolla, että kaikkea ei kannata edes yrittää syödä samalla aterialla. Toisaalta samat ruokalajit usein toistuvat päivästä toiseen enemmän tai vähemmän, joten yhtenä päivänä voi syödä yhtä ja toisena toista maukasta. Eikä lautasta ole pakko syödä tyhjäksi, jos joku ruokalaji osoittautuukin omaan makuun turhan eksoottiseksi.

Suureen valikoimaan liittyy ”ruotsinlaiva-syndrooman” riski. Puhutaan aistispesifisestä kylläisyydestä eli siitä, että mitä enemmän ruokalajeja on, sitä enemmän tulee syötyä. Tämä on ehkä ammoisina aikoina monipuolistanut ihmisten ruokavaliota, mutta nykyään se aiheuttaa lähinnä liian suuria annoskokoja. Älä siis syö kerralla kovin montaa ruokalajia, niin tulet pienemmällä ruokamäärällä kylläiseksi.


3. Jälkiruokapöytä on ystävä

Hedelmät ovat hyviä jälkiruokia siltäänkin, kaikkia kakkuja ei tarvitse syödä. Samoja jälkiruokia on usein monena päivänä, joten niitäkin voi jakaa eri aterioille ja keskittyä juuri niihin, joista tykkää. Ja sitten nauttia herkuista kiireettä ja hyvällä omallatunnolla!


4. Pidä tavoitteet järkevinä

Loma ei ole oikea aika vetää tiukkaa dieettiä (kuten ei muukaan elämä), vaan tarkoituksena on rentoutua. Älä siis stressaa laihdutuksesta; hyvä tavoite on, että paino ei juuri nouse.

5. Liikuskele hieman rantatuoleja kauemmas

Pienikin kävely- tai kuntouintilenkki muutamana päivänä loman aikana auttaa kummasti turvotukseen ja lisää hyvää oloa! All inclusive -lomakohteissa järjestetään usein myös ohjattua liikuntaa.

6. Ole armelias

Jos hyvistä vinkeistä huolimatta paino nousee, ei se ole maailmanloppu. Syö arkena jälleen omien nälän- ja kylläisyydentunteiden mukaan monipuolista ruokaa, niin ruokamäärät vähenevät yleensä itsestään ja paino laskee takaisin ”normaalitilanteeseen”.


/Kati

bottom of page