top of page

Lounas by Ravistamo


Lounas katkaisee kiireisen työpäivän ja toimii henkisenä ja fyysisenä lataushetkenä, jonka voimin jaksaa loppupäivän puristaa. Lounaan tulisi olla päivän pääateria. Pelkät kevyet kasviskeitot tai vihersalaatit eivät pidä nälkää kovinkaan pitkään ja liian kevyt syöminen päivällä voi kostautua makeanhimona illalla.Tänään torstaina puolet Ravistamon mimmeistä taisi viettää etätyöpäivää ja kokosi näyttävät ja täyttävät lautasensa omien jääkaappiensa aarteista. Loput pääsivät valmiiden herkkupöytien ääreen.


Kati söi eräälle yhteistyökumppanille tehtyä ruokavaliosuunnitelmaa varten koevalmistettua Chili con Härkistä riisi-ohraseoksen kera sekä tuoreita vihanneksia (selleriä, porkkanaa ja kukkakaalia). Ruokajuomana tietenkin rasvatonta maitoa. Paljon kuituja ja ruskan värejä sekä ennen kaikkea todella hyvää!


Linda otti ilon irti siitä, että maitoallerginen perheenjäsen oli poissa kotoa ja herkutteli äitien valmistamalla maksalaatikolla (muiden valmistajien tuotteet eivät pärjää Lindasta maukkaudessa). Maksalaatikko on ollut Lindan herkkuruokaa lapsesta ja kouluruoka-ajoista lähtien. Annos täydennettiin tietenkin keolla puolukkasurvosta ja erilaisia vihanneksia sekä lorauksella maustettua rypsiöljyä.


Anni kaivoi pakastimesta tähteeksi jäänyttä bataattisosekeittoa ja täydensi sen sekalaisella valikoimalla jääkaapin salaattiaineksia, kruununa savukalaa proteiininlähteeksi. Jälkiruoaksi oli vielä hedelmä, mutta se ei mahtunut enää kuvaan.


Katri hyödynsi lounaskahvilan valmista seisovaa pöytää ja valitsi lautaselleen kalkkunapihvejä lisukkein. Lounaspöydissä on selvästi se etu kotilounaisiin verrattuna, että erilaisia kasviksia eri muodoissa on usein enemmän tarjolla. Kotona harvemmin ehtii kokata sekä salaattia että kypsennettyjä kasviksia.


Marjaana pääsi nauttimaan oppilaidensa kanssa perinteisistä perinteisintä torstairuokaa eli hernekeittoa ja pannaria. Täyttävää, hyvää ja terveellistäkin!

Kaisa pääsi niin herkulliselle aterialle, että ei ehtinyt ottaa edes kuvaa ennen kuin se oli syöty. Tarinan mukaan lautaselta löytyi kuitenkin paahdettua lohta ja chilikastiketta perunamuusin kera, lisukkeenaan höyrytettyä parsakaalia ja porkkanaraastetta. Aterian kruunasi suolistomikrobit tyytyväisenä pitävät ruisleipä ja piimä.

Lounaiden sisältö vaihtelee ihmisillä päivästä toiseen varmasti enemmän kuin aamupalan sisältö. Joskus syödään ravintolassa, joskus edellispäivien tähteitä ja joskus valmisruokia – niin Ravistamossakin. Tärkeintä on huolehtia, että ruokaa on riittävästi ja se on monipuolista sisältäen aina jonkin hyvän proteiininlähteen, runsaasti kasviksia ja mahdollisimman täysjyväistä viljaa.

Lounaalle kannattaa raivata kalenterista aikaa. Se maksaa varmasti itsensä takaisin parantuneena työtehona loppupäivänä! Ja ehkäpä illalla jaksaa lähteä vielä vaikka liikkumaankin, kun on tankannut jo päivällä hyvin.

bottom of page