Joululahjavalvojaiset, glögi-ilta tai joulupäivien suolapalaksi, tässä oiva piirakka täynnä joulunmakuja. Alkuperäinen ohje Kodin kuvalehti.
Pellillisestä piirakkaa riittää isommallekin sakille, tai muutamalle päivälle.
Punajuuritäyte:
500 g punajuuria
vettä keittämiseen
2 rkl öljyä
½ dl tuoretta tinjamia
½ tl suolaa
Valmistele punajuuret. Harjaa ne puhtaiksi, mutta älä kuori tai poista kantoja. Keitä punajuuria kiehuvassa vedessä kannen alla koosta riippuen 40–60 minuuttia. Punajuuret saavat jäädä sisältä napakoiksi. Jäähdytä ja vetäise kuoret irti. Viipaloi keitetyt ja kuoritut punajuuret. Sekoita öljy, suola ja timjami kulhossa. Pyöräytä punajuuriviipaleet öljyssä.
Pohja:
4 dl täysjyväjauhoja (ruis, ohra, vehnä)
2 dl kaurahiutaleita
½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä
2 dl vettä
sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen uunipellin kokoiseksi levyksi. Esipaista pohjaa 200asteessa 10minuuttia. Tee sillä aikaa täyte
Täyte:
400 g turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
3 munaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1 rkl hunajaa
Vatkaa munat ja jogurtti sekaisin, lisää mausteet. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Levitä päälle viipaloidut punajuuret. Ripottele pinnalle:
175 g aurajuustoa
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
Jatka paistamista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
VINKKI! Tämä suolaisen piirakan ohje on ehdoton lempparini; helppo ja nopea, sekä täynnä täysjyvää. Lisäksi saat sen gluteenittomaksi helposti käyttämällä gluteenittomia jauhoja ja gluteenittomia hiutaleita samassa suhteessa (jauhoista riippuen vettä saattaa joutua lisäämään enemmän)
Puolittamalla ohjeen saat pyöreän piirakkavuoan kokoisen piirakan!