top of page

Aineenvaihdunta ja miten se toimii


Katin vastauksia lukijoiden kysymyksiin julkaistaan joka toinen lauantai Savon Sanomissa. Tämä teksti on julkaistu alunperin Savon Sanomissa 27.1.2018. Voit lähettää oman kysymyksesi osoitteeseen kysyravinnosta@savonsanomat.fi.


Hei! Mistä tietää, onko aineenvaihduntani normaali vai hidastunut? Suoli toimii laiskanpuoleisesti eikä paino tipu, vaikka syön vain vähän. Miten voisi kiihdyttää aineenvaihduntaa? T. Tintti

Hei Tintti! Kiitos kysymyksestäsi. Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan elimistössä tapahtuvia reaktioita, joissa ravintoaineita käytetään esimerkiksi energiaksi tai rakennusaineiksi. Perusaineenvaihduntaan kuuluu esimerkiksi se, että sydän lyö ja lihakset toimivat.

Aineenvaihdunnan aiheuttamaan energiankulutukseen vaikuttaa eniten se, miten paljon henkilö liikkuu ja miten suuri hänen lihasmassansa on. Energiankulutuksen tasoon vaikuttaa myös ”liikehtiminen” eli esimerkiksi jalkojen heiluttelu ja asennon vaihtaminen. Toiset liikehtivät luonnostaan enemmän kuin toiset.

Suoliston toiminta ei juurikaan kerron aineenvaihdunnan nopeudesta. Suoli toimii yleensä hyvin, kun liikkuu ja nauttii riittävästi nestettä sekä kuituja.


Paras tapa ylläpitää hyvää aineenvaihdunnan tasoa on syödä riittävästi ja liikkua usein. Vähäinen syöminen ja pitkät ateriavälit voivat johtaa perusaineenvaihdunnan hidastumiseen, kansankielellä ”säästöliekkiin”. Tällöin elimistö pyrkii säästämään energiaa siinä uskossa, että ravinnonsaanti on uhattuna ja kaikista kaloreista täytyy pitää tiukasti kiinni. Siten painonhallintakin vaikeutuu.

Liikunta ja erityisesti lihaskuntoharjoittelu on erinomainen tapa ylläpitää tai kiihdyttää perusaineenvaihduntaa, sillä lihaskudos on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin rasvakudos. Kilo lihasta kuluttaa enemmän energiaa kuin kilo rasvaa levossakin.

Perusaineenvaihdunnan aiheuttama energiankulutus myös alenee sitä mukaa, kun kehon koko pienenee. Mitä enemmän massaa, sitä enemmän se vaatii energiaa. Siksi laihtuessa ei voi enää palata syömään annoksia, joilla paino aiemmin pysyi tasaisena.


Aineenvaihdunnan kiihdyttämiseksi suositellaan välillä syömään mitä erikoisempia ruoka-aineita, mutta niiden vaikutus vaihtelee olemattomasta marginaaliseen. Esimerkiksi vihreä tee voi hieman poistaa nestettä, mutta ei vaikuta energiankulutukseen. Chilin vaikutus voi olla hieman olematonta isompi, mutta ei senkään syöminen ketään laihduta ilman muita muutoksia elämäntavoissa.

Perusaineenvaihdunnan energiankulutusta pienentää tehokkaasti jojo-laihduttaminen. Usein painon jälleen noustessa aiempaa suurempi osa kehosta on rasvakudosta ja siten painonhallinta on entistä vaikeampaa. Lihaskuntoharjoittelu ja muu liikunta edistää kehonkoostumuksen säilymistä sellaisena, että se kuluttaa enemmän energiaa. Proteiininsaannista kannattaa myös huolehtia kaikilla päivän aterioilla aamupalasta lähtien.

bottom of page