top of page

Sormiruokailu – lapsentahtisuutta ja ruokailoa OSA1


Lapsentahtinen sormiruokailu tarkoittaa lapsen opettamista kiinteiden ruokien syömiseen ja vieroittamista rintamaidosta ja korvikkeesta, tarjoamalla sormipaloina syötäviä ruokia, jotka lapsi syö omatoimisesti.

Sormiruokailu hyödyntää lapsen luontaista halua tutkia ja tutustua. Sormiruokailussa lapsen luontainen kiinnostus valjastetaan syömistä ja ruokaa kohtaa, ja annetaan näin lapselle aktiivinen rooli ja suurempi vaikuttamisen mahdollisuus ruokapöydässä. Sormiruokailun toteuttamiseen on useita tapoja, ja ennen aloittamista on huomioitava muutamia tärkeitä asioita.


Milloin lapsella on valmiudet aloittaa kiinteiden ruokien syömisen opettelu?

Ennen sormiruokailun aloittamista tulee varmistaa, että se on lapselle turvallista ja hänellä on valmiudet aloittaa kiinteiden ruokapalojen syömisen opettelu. Yleensä lapsella on riittävät valmiudet 6 kk ikäisenä, jolloin hän pystyy istumaan korkeintaan kevyesti tuettuna ja osaa tarttua esineisiin ja viedä niitä suuhunsa. Sormiruokailevan lapsen tulee aina istua pystyasennossa, jotta hän saa tarvittaessa kakottua kurkkuun joutuneen palan pois. Pienellä lapsella kakomisrefleksi tulee helposti ruuan joutuessa sun takaosaan. Refleksi auttaa lasta saamaan ruuan takaisin pureskeltavaksi. Sormiruokailevaa lasta ei tule koskaan jättää yksin ruokailemaan, sillä lapsi vasta kehittää taitojaan ja ruuan käsittely suussa on hänelle vielä uutta.

Yleensä lapsella on riittävät valmiudet 6 kk ikäisenä, jolloin hän pystyy istumaan korkeintaan kevyesti tuettuna ja osaa tarttua esineisiin ja viedä niitä suuhunsa.


Lapselle voi tarjota kaikki kiinteät ruuat sormipaloina

Lapsentahtista sormiruokailua voi toteuttaa hyvin monella eri tapaa, oman kiinnostuksen, sekä oman että lapsen innostuksen mukaan. Sormiruokailua voi hyvin toteuttaa myös soseruokailun ohella. Yksi tapa on tarjota lapselle samalla aterialla soseen lisäksi myös sormipaloja. Toinen tapa on tarjota yhdellä aterialla soseita ja toisella aterialla sormiruokia. Esimerkiksi välipalalla lapselle voi antaa mustikkasoseen ohella kokonaisia mustikoita sormiruuiksi tai lapselle voi tarjota esimerkiksi lounaalla sormiruokaa ja päivällisellä soseaterian. Toteutustapoja on monia, jonka ansiosta jokainen perhe voi löytää sormiruokailusta oman, perheen arkeen parhaiten toimivan tavan.

Lisää vinkkejä ja ajatuksia sormiruokailuun? Tutustu tuoreeseen Simppeliä sormiruokailua -kirjaan (Ollila M. 2018), jonka taustatiimissä olimme vahvasti mukana.

/Kaisa


bottom of page