top of page

Perinneruokia osa 1: Mämmi


Mämmi kuuluu ehdottomasti pääsiäisherkkuihini, tai itse asiassa voisin syödä sitä ympäri vuoden. Lapsena mämmi ei maistunut, koululaisena kelpasi vain kaupan mämmi ja nykyään ei kelpaa kuin oma tai mummon tekemä, itse imellytetty mämmi. Kaupan sokerilitkut maistuu aivan hirveille. Kaupan mämmeistä vain Hoviruoan imellytetty mämmi ja Kymppimämmin luomuversio saattaa päästä pöytään, mutta vain hätätapauksessa. Minulle mummon mämmi on se ainut ja oikea. Useana vuonna olen yrittänyt tehdä sitä, hyvin ja huonosti onnistuen. Imellyttämisen oikea lämpötila on vaikea hallita sähköuunilla, leivinuuni hoitaisi homman itsestään. Pari vuotta sitten keksin ottaa avuksi aromipesän. Niin, juuri se, jota Ostostv aikoinaan markkinoi. Mutta se todella toimi! Imellyttäminen onnistui todella hyvin!

Tässä sinullekin ohje itse tehtyyn mämmiin. Tsemppiä kokeiluun! Tämä on vaivansa väärti herkku!

Mummon mämmi

3 litraa vettä

500 g mämmimaltaita

N. 700 g ruisjauhoja

1/2 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 appelsiinin kuoret

Kuumenna vesi poreilevaksi, eli noin 60 asteiseksi. Vesi ei saa kiehua! Lisää mämmimaltaat ja noin puolet ruisjauhoista sekaan vatkaten. Laita imeytymään lämpimään paikkaan, esim. 50 asteeseen uuniin tai siihen aromipesään. Anna imeltyä 12 tuntia välillä sekoitellen ja ruisjauhoja pinnalle lisäten.


Imellytyksen jälkeen lisää mausteet ja keitä seosta koko ajan sekoittaen 30-60 minuuttia. Jäähdytä seos kokonaan ja jaa se uunivuokiin paistoa varten. Jos mämmi ei ole kylmää uuniin mennessä se kuohuu. Voitelee pinnat sokerivedellä. Paista 150 asteessa 3 tuntia. Anna tekeytyä kylmässä 3 päivää (jos siis maltat olla syömättä ennen sitä!)

bottom of page