top of page

Herkullinen huhtikuu - Testaa jotain uutta


Omena, banaani, appelsiini… Olisiko aika kokeilla jotain uutta? Kasvisten, hedelmien ja marjojen satokausikalenteri antaa vinkkejä ja vaihtelua ruokavalioon. Tällä hetkellä hedelmistä parhaimmillaan ovat sitruuna, greippi, passionhedelmä, ananaskirsikka ja papaija. Kasviksista kokeiluun kannattaa ottaa melko uusi, viehkeä tulokas nimeltään broccolini eli varsiparsakaali. Myös iki-ihanaa kevätherkkua, tankoparsaa alkaa ilmestyä kauppojen hevi-osastoille.


Kevät on ihanaa aikaa, sillä valon määrän lisääntyessä myös aistit heräävät ihastelemaan uusia tuoksuja, makuja ja värejä. Ruoanlaittoonkiin saa aivan uudenlaista virtaa. Jokohan sitä saisi grillin kaivettua lumihangen keskeltä käyttökuntoon?


Allekirjoittanut innostui viime keväänä broccolinista ja nyt sitä tullaan varmasti meidän perheessä syömään harva se päivä. Sitä voi tarjota esimerkiksi höyrytettynä kalan, täysjyväriisin ja sitruunavoin kera. Broccolini sopii myös grillattavaksi parsan tapaan ja raakana rouskuteltavaksi tai salaatin joukkoon.


Hedelmistä testiin kannattaa ottaa monipuolinen papaija. Sen sisältämät entsyymit pilkkovat proteiineja, joten se mureuttaa lihaa ja sopii mainiosti myös lämpimiin ruokiin. Liivatteen kanssa papaija sen sijaan ei ole hyvä yhdistelmä juuri proteiineja pilkkovan ominaisuutensa vuoksi. Papaija kestää hyvin kuumennusta, joten kokeilepa tehdä täytettyjä papaijoita seuraavan kerran, kun muuten tekisit täytettyjä paprikoita.

Loppuun vielä Satokausikalenterin vinkki papaija-mangosalsasta, joka on erinomainen lisäke esimerkiksi lihalle:

Sähäkkä papaija-mangosalsa:

  • Halkaise papaija ja poista siemenet. Poista hedelmäliha lusikalla noin peukalonpään kokoisissa paloissa.

  • Kuutioi mango peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.

  • Leikkaa punasipuli sekä hienonna yksi punainen chili, yksi vihreä chili ja kaksi valkosipulin kynttä.

  • Lisää ainekset kulhoon, hienonna sekaan 3-10 papaijan siementä, lisää kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä sekä purista sekaan yhden limetin mehut.

  • Sekoita kevyesti ja mausta kevyesti suolalla. Anna maustua noin tunti kylmässä ennen tarjoilua. Tarjoile kanan, lihan tai texmex-ruoan lisukkeenä.

-Kati

bottom of page