top of page

Kilpparin ruokavalio


Kirjoitus on ensimmäisen kerran julkaistu Savon Sanomissa 7.4. Kysy ravinnosta -palstalla.


Onko kilpirauhasen vajaatoimintaan thyroxinia syövän henkilön syytä välttää joitakin ravintoaineita? Bergamotti, sitrushedelmät? Ehkä muuta? Onko asiasta luotettavaa tietoa?

T. Tyytyväinen thyroxinin syöjä

Hei Tyytyväinen! Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi.

Tyroksiinihoidolla korvataan kilpirauhasen omaa, vajavaista hormonituotantoa. Lääkityksen kanssa ruokavaliossa on huomioitava vain, ettei ruoalla häiritse lääkkeen imeytymistä. Tyroksiini olisi hyvä nauttia aamuisin veden kanssa tyhjään vatsaan 15-30 minuuttia ennen syömistä. Aamupalalla ylenmääräistä maitotuotteiden käyttöä kannattaa välttää, sillä kalsium voi häiritä tyroksiinin imeytymistä. Maitokahvin tai kupillisen jogurttia voi kuitenkin hyvin nauttia. Myös soijatuotteet kannattaa jättää päivän muille aterioille, sillä soijan proteiinit voivat heikentää lääkkeen imeytymistä. Rauta-, magnesium- ja kalsiumvalmisteita tai happosalpaajia ei tule käyttää neljään tuntiin tyroksiinin ottamisesta.

Tyroksiinihoito voi vaikeutua, jos mahalaukku tai suolisto on huonossa kunnossa. Esimerkiksi helikobakteeri-infektio, hapoton maha, keliakia ja haiman vajaatoiminta voivat heikentää tyroksiinin imeytymistä. Myös laihdutusleikkauksen jälkeen tyroksiinin imeytyminen voi vähentyä.

Ruokavalinnoissa ei ole erityisesti huomioitavia asioita. Bergamotin tai sitrushedelmien vaikutuksista kilpirauhaseen ei ole näyttöä. Goitrogeeniset kasvit (mm. pinaatti, kaalit, pellavansiemenet, maapähkinä, soija, hirssi) voivat teoriassa häiritä kilpirauhasen toimintaa, mutta normaaleilla käyttömäärillä niistä ei ole haittaa.


Jodi on kilpirauhaselle tärkeä ravintoaine, jonka saanti oli väestötasolla aiemmin suositeltavan saannin alarajoilla. Nyt elintarviketeollisuus on siirtynyt enimmäkseen käyttämään jodioitua suolaa esimerkiksi leivissä ja valmisruoissa, joten tilanne lienee kohentunut. Erityisen hyviä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kala ja äyriäiset. Lisäksi kotikeittiössäkin kannattaa suosia jodioitua suolaa. Joditabletteja tai muita tuotteita (esim. merilevää), joista jodia saa moninkertaisesti suosituksiin nähden, ei kannata käyttää, sillä myös jodin liikasaanti on haitallista.

Elämää kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa helpottaa yleisesti terveet elämäntavat. Liikunta, säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio yhdistettynä hyvään uneen ovat tyroksiinin parhaat tukijoukot. Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä ja heikentää lihasten toimintaa, joten senkin vuoksi terveellisiin elämäntapoihin tulee kiinnittää huomiota ja pyrkiä mahdollisimman liikunnalliseen elämäntapaan.

bottom of page