top of page

Grilli kuumaksi!


Tämä teksti on julkaistu Savon Sanomissa Kysy ravinnosta -palstalla 19.5.

Hei! Grillikausi on näköjään taas tullut. Tykkään kovasti grillata, mutta pitäisi keksiä jotakin terveellisempää kuin makkara. Voisitko antaa hieman ideoita? T. Markku

Hei Markku! Grillaaminen tosiaan on mahtavaa ajanvietettä kesäisin, kun saa olla ulkona myös ruokaa laittaessa. Grilliruokakin voi olla terveellistä, kun valitsee terveellisiä raaka-aineita eikä polta ruokaa karrelle.


Grillatessa kannattaa pyrkiä punaisen lihan ja lihavalmisteiden (kuten makkaran ja pekonin) sijaan hyödyntämään terveellisempiä proteiininlähteitä. Kasviksia tulisi myös olla aina reilusti mukana. Osan kasviksista voi grillata, mutta myös tuoreita vihanneksia kannattaa lautaselle koota. Raikkaat salaatit ja erilaiset vihannekset kun ovat kesällä parhaimmillaan ihan siltäänkin.

Grilliin sopivat lähes kaikki kasvikset. Reseptejä on netti pullollaan ja grilliin voi laittaa jopa kurkkua, kukkakaalia ja salaattia! Kokeile grillata myös parsaa, broccolinia (varsiparsakaalia), pikkutomaatteja, fenkolia, kevätporkkanoita ja –sipuleita, munakoisoa ja sieniä.

Vartaiden tekeminen on kätevä tapa saada väriä grilliruokaan ja samassa vartaassa kypsyvät sekä kasvikset että broileri tai kala. Myös klassikkoruoka, täytetyt paprikat tai kesäkurpitsat, kypsyvät grillissä näppärästi. Helpoimmillaan grilliruoka syntyy, kun tekee folionyytin pakastealtaan suikalejuureksista, kylmäsavulohesta ja tuorejuustosta. Muurikkapannu on myös monipuolinen lisävaruste grilliin: pääruoaksi voi tehdä ihanan kasvispitoisen wokin ennen lettujen paistoa.


Lihamakkaroiden tilalle on olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja kuin soijanakit. Kaupoissa kannattaa tutustua pakastealtaiden valikoimiin. Myös valmisruokahyllyistä saattaa löytää monenlaisia kasvispihvejä ja –makkaroita. Kasviproteiinin lähteistä grillaukseen sopii mainiosti esimerkiksi tofu, seitan, Oumph! Ja Quorn.

Grillaukseen liittyen myös juomavalintoihin on hyvä kiinnittää huomiota. Oluen voi valita alkoholittomana versiona tai tehdä erilaisia makuvesiä. Vesikannulliseen voi viipaloida esimerkiksi kurkkua, sitruunaa, hedelmänpaloja ja tuoreita yrttejä kuten minttua tai sitruunamelissaa. Näin saa maistuvaa juomaa ilman turhaa energiaa.

Grilliruoan isoin haittapuoli ovat karsinogeeniset eli syöpäriskiä lisäävät aineet, joita ruoan pintaan tarttuu savusta ja muodostuu, jos ruoka palaa. Siksi grillatessa kannattaa huolehtia siitä, ettei polta ruokaa ja tarvittaessa leikkaa pahiten palaneet kohdat pois ennen syömistä. Kun lautaselle kokoaa myös salaattia ja muita grillaamattomia ruokia, ei karsinogeenien osuuden pitäisi nousta kovin suureksi. Tässä suhteessa on myös onni, että grillauskausi Suomessa on kovin lyhyt.


bottom of page