top of page
  • Writer's pictureAnni Kukkonen

Kasvijuomat maidon vaihtoehtonaÄskettäin vietettiin Maailman maitopäivää. Kasvisruokainnostuksen myötä kiinnostus erilaisia kasvipohjaisia maidon kaltaisia juomia kohtaan on lisääntynyt. Enää esimerkiksi maitoallergia tai vegaaniruokavalio ei ole ainoa peruste vaihtaa perinteisempi lehmänmaito kasvipohjaiseen vaihtoehtoon. Kasvimaitojen kysynnän myötä valikoima on laajentunut niin makujen kuin merkkienkin osalta. Kasvimaidot jäljittelevät ravintoainekoostumukseltaan paljolti lehmänmaitoa – usein kasvimaitoja rikastetaan kalsiumin, D-vitamiinin, B2- ja B12-vitamiinin osalta. Osa vaihtoehdoista on makeutettuja tai maustettuja, osa makeuttamattomia.

Luomua vai rikastettua?

Kasvimaitojen ravintoainekoostumuksissa on eroja riippuen siitä, mistä ne on valmistettu ja onko niitä rikastettu. Luomuvaihtoehtoihin ei ole lisätty ravintoainerikastuksia - korkeintaan kalsiumia. Ravintoainein rikastetut kasvijuomat ovat suositeltavia, mikäli maitovalmisteet eivät ole päivittäiskäytössä turvaamassa elimistölle tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia. B-ryhmän vitamiineista erityisesti B12-vitamiinin saantiin on syytä kiinnittää huomiota. B12-vitamiinia saadaan luonnostaan vain eläinperäisistä ruoka-aineista. Kasvijuomissa käytetty D2-vitamiini sopii myös kasviperäistä ruokavaliota noudattaville. Vastaavasti vitaminoitu lehmänmaito sisältää tehokasta D3-vitamiinia. Maidosta poiketen kasvijuomissa ei ole jodia, jolloin tämän elintärkeän ravintoaineen saanti on hyvä varmistaa suosimalla jodioitua ruokasuolaa ja muutoin monipuolista ruokavaliota. Joihinkin kasvijuomiin on lisätty myös foolihappoa.


Pelkkää vettä?

Kasvijuomien pääraaka-aineena käytetään vettä sekä papua, pähkinää, mantelia tai viljakasvia. Juomaan lisätään vaihteleva määrä juoman rakenteeseen, makeuteen ja ravintosisältöön vaikuttavia ainesosia. Pääraakaainetta juomassa on vain pieni määrä, joten esimerkiksi viljavalmisteiden tai hyvää rasvaa ja proteiinia sisältävien pähkinöiden ja siementen korvaajiksi kasvimaidoista ei ole.

Makeuttamaton vaihtoehto sopii parhaiten maidon korvaajaksi niin juomalasissa kuin ruoanvalmistuksessa. Sokerilla makeutettu ja maustettu vaihtoehto toimii esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeisenä pikapalana tai makukahvin komponenttina.

Soija-, riisi-, manteli- ja kauramaito ovat kasvijuomista tutuimpia. Näiden lisäksi kasvijuomia valmistetaan muun muassa tattarista, hampusta ja pähkinöistä.


Soijamaitoa pukkaa

Varmasti tunnetuin kasvijuoma on soijajuoma. Se on vaihtoehdoista proteiinipitoisin ja eniten kasviperäistä rasvaa sisältävä. Soijajuoma on maultaan täyteläinen ja se istuu hyvin esimerkiksi smoothieen, riisipuuroon ja kahvijuomiin. Soijan isoflavonit ovat kasviestrogeeneja, joiden roolia esimerkiksi naisten vaihdevuosioireiden lievittämisessä on tutkittu. Soijan isoflavonit ovat myös goitrogeenisiä eli kilpirauhasen toimintaan vaikuttavia. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien on hyvä nauttia soijavalmisteet reilusti erillään lääkkeen otosta.

Raikasta riisijuomaa

Riisijuomatölkit ovat olleet soijajuomien tavoin pitkään kauppojen hyllyillä. Riisijuoma on rakenteeltaan ohutta ja maultaan mietoa. Se on maustamattomista kasvijuomavaihtoehdoista hiilihydraattipitoisin - vastaavasti proteiinia ja rasvaa siinä ei ole nimeksikään. Myös riisijuoman kohdalla ravintoainein rikastettu versio ovat paikallaan, mikäli sitä käytetään maidon tavoin päivittäisenä janojuomana. Raikkautensa ja lempeytensä vuoksi riisimaito sopii moneen käyttötarkoitukseen.

Makoisa mantelijuoma

Mantelijuoma nousi kasvimaitojen suosikiksi, kun se muutama vuosi sitten ilmestyi kauppojen valikoimaan. Mantelijuoma päätyy usein smoothien kostukkeeksi ja maustettujen puurojen nesteeksi. Se on annospakattuna myös kätevä ja säilyvä janojuoma esimerkiksi sporttaajalle tai automatkaajalle. Liotetuista mantelista ja vedestä valmistettavaa juomaa voi kokeilunhaluinen surauttaa myös kotona. Teollisten mantelijuomien rakenteen parantajina käytetään esimerkiksi tapiokatärkkelystä, karrageenia ja lesitiiniä. D-vitamiinin määrässä rikastettu mantelijuoma on kasvimaitojen kärkikastia.


Kotimaista kaurajuomaa

Kaurajuoma on suomalaisen ruoan suosijan ykkösvalinta, sillä kaurapohjaisia juomia on tarjolla myös kotimaisilta valmistajilta, oman maan kaurapelloilta. Se on vaihtoehdoista myös edullinen. Kaurajuoman viljaisa maku on omiaan esimerkiksi pulla- tai sämpylätaikinassa. Se sopii erinomaisesti myös juomiin, puuroihin ja pirtelöihin. Kasvijuomista kaurajuoma nousee esiin hieman suuremman kuitupitoisuutensa vuoksi. Kauran sisältämä beetaglukaani on tutkitusti hyväksi sydänterveydelle. Keliakiaa ja vilja-allergiaa sairastavien on syytä tarkistaa kauran puhtaus Keliakialiiton listalta.

Tiesitkö? Puhekielessä kasvijuomista käytetään usein nimitystä kasvimaito. Koska nämä maidot eivät ole utareesta peräisin, eivät kasvipohjaiset vaihtoehdot ole asetusten valossa maitoja. Maidon tavoin niitä voi kuitenkin surutta käyttää.


bottom of page