top of page

Pohjanmaan juhannusperinneherkku keitetään maltilla


Suomen juhannus! Se on täällä taas - vesisateineen kaikkineen.

Pohjois-Pohjanmaan kasvattina juhannuksen makumaailmaani kuuluu ehdottomasti juhannusjuusto eli juustokeitto eli punainen hera. Rakkaalla perinneruualla on monta nimeä.


Tässä ohjeet tämän herkun keittämiseen:

Tarvitset vain:

- 1 lehmän

- Juustonjuoksutetta

- Kärsivällisyyttä


Juustonjuoksute

Jos lähistöltä ei löydy sopivaa lehmää, niin kaupan maitohyllystä löytyy myös välttäviä tuotteita. Kannattaa valita punaisia purkkeja, niin keiton maku tulee kohdalleen.

Ensin juoksutetaan maito. Sekoita 1 ml/maitolitra juustonjuoksutetta kädenlämpöiseen maitoon. Odota kunnes maito juoksettuu kunnolla (n. tunti). Maito muuttuu tällaiseksi:


Ota seuraavaksi iso kattila ja kuumenna siinä puolisen litraa maitoa. Kattilan pohjan voi voidella rasvalla, niin maito ei pala niin helposti kiinni pohjaan. Mummon vanha niksi on myös laittaa voidellun kattilan pohjalle tilkka vettä estämään pohjaan palamista. En tiedä toimiiko, mutta täytyyhän niin tehdä, kun mummo on niin sanonut. Perinneruoka-asioissa uskoni mummon nikseihin on vahva.

No niin. Nyt on kattila liedellä ja juoksetettu maito siinä vieressä.

Iso puukauha kuuluu tähän hommaan muuten olennaisesti. Sillä pääsee oikeaan tunnelmaan.


Seuraavaksi nostellaan liemikauhalla juustoa kattilassa kiehuvaan maitoon. Tässä on tärkeää, että maito kiehuu koko ajan. Malta siis odottaa, että maito jatkaa kiehumistaan ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen juustoa.

Kattilassa on hyvä olla reunoja kunnolla, jotta maito ei kiehahda yli. Jatka tätä hommaa kunnes kaikki juusto on nosteltu kattilaan kiehumaan. Juoksettuneesta maidosta jää yli heraa. Jätä se vielä odottamaan.


Kattilaan nostellut pehmeät juustot muuttuvat kiehuessaan kokkareiksi. Tässä tilanne kun lopulta oli kaikki juusto nosteltu kattilaan - pari ylimääräistä kattilaa piti ottaa, jotta kaikki mahtui. Helpompaa on käyttää yhtä tai kahta kattilaa. Tässä meinasi tulla vähän kiire, kun kaikki kattilat oli kiehua yli yhtä aikaa. Tähän vaiheeseen kun on päästy, tarvitaan oikeastaan vain sitä kolmatta ainesosaa eli kärsivällisyyttä.


Neljä tuntia myöhemmin juusto alkaa näyttää valmiilta. Tässä vaiheessa on täysin makuasia, kuinka punaiseksi juuston haluaa keittää. Tärkeää on kuitenkin keittää sitä riittävästi, jotta siihen tulee kunnolla punaisuutta ja sen mukana karamellimainen maku. Kiehuessa nesteen määrä vähenee, joten voit lisätä osan ylijääneestä herasta keittoon. Valmistuessaan keiton määrä on vähentynyt lähes puoleen siitä mitä sitä parhaimmillaan oli.


Tällaista herkkua siitä lopulta tuli. Malttamattomana söin ensimmäiset kulholliset heti lämpimänä. Yleensä keitto tarjotaan kylmänä ja päälle voi ripauttaa hieman hienoa sokeria. Tässä maistuu juhannus!


Herkullista keskikesän juhlaa meille kaikille!

bottom of page