top of page
  • Writer's pictureKatri Suhonen

Ravistamo testaa - Mikä ihmeen okra?


Loppukesä ja syksy on mahtavaa sadonkorjuun aikaa, jolloin toripöydät ja kauppojen hyllyt ovat täynnä vanhoja tuttuja tuoreksia, mutta myös uusia ihanuuksia!


Kuluneen kesän aikana kokkaajakokeilijoiden iloksi markkinoille tuli kotimainen okra, joka on alun perin tropiikista kotoisin oleva kotahedelmä, kooltaan hieman sormea paksumpi ja pidempi vihreä kasvis. Tätähän piti tottakai päästä testaamaan, tietääkseni en ole kyseistä kasvista missään maistanut saati siitä mitään itse kokkaillut.

Hmmm, mitähän siitä keksisi? Pienen tutustumisen jälkeen selvisi, että okraa voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin, ilmeisesti se sopisi erinomaisesti keittoihin tai patoihin, sillä se hieman saostaa ruokia kypsyessään, aivan kuten perunakin. Paloitellussa okrassa sormituntuma oli hieman liukas, okra sisältää nimittän "kasvilimaa", mutta ei tuota limaa mitenkään silmiinpistävän paljon ollut, enemmän okra tuntui kasvikselta kuin raa'alta kalalta =)


Raakana maisteltuna okran maku ja suutuntuma muistuttivat hyvin paljon tuttua kesäkurpitsaa. Tästä virisi ajatus, että okrahan voisi passata mainiosti kasvispastaan!

Nopsa wokkaus piti okran ehyenä ja rakenteen sopivan napakkana, pidempi haudutus olisi siis ilmeisesti hajottanut kasviksen, jolloin sen saostusominaisuus olisi tullut esiin. Mutta tällaiseen pöperöön kokeilemani okra päätyi tällä kertaa:

Värikäs kasvis-feta-pasta

Pastaa

Paprikaa

Sipulia / purjoa

Parsakaalia

Minitomaatteja

Okraa

(Kesäkurpitsaa, jotka itse unohdin jääkaapin vihanneslokeroon)

Öljyä

Tuoreita yrttejä, esim. basilikaa

Fetaa

Mustapippuria


Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan napakan kypsäksi (huom! löysin kaupasta myös ihanaa kaura-punajuuri pastaa, joka toi ruokaan hurmaavaan värin - suosittelen tätä väriterapiaa kaikille!).

Huuhtele ja kuutioi kasvikset sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Kuumenna loraus öljyä pannulla ja wokkaa siinä sipulia / purjoa, paprikaa ja parsakaalia, lisää hieman myöhemmin okraviipaleet ja viimeiseksi halkaistut minitomaatit. Sekoita kasvisten joukkoon keitetty pasta ja murennettu fetajuustoa, rouhi mukaan mustapippuria ja viimeistele kokonaisuus basilikan lehdillä - valmista nautittavaksi!


Isännän kommentit: "Hyvää, näyttää hauskalle, maku on kutakuinkin sama kuin kesäkurpitsassa." Ei siis mitään kommenttien ilotulitusta, mutta saan kuulema ostaa ja valmistaa okraa toistekin =)

Syömisen ja kokeilemisen iloa!

bottom of page