top of page

Joululeivontaa erityisruokavaliota noudattaville


Pikkujouluvieraita? Joulunjuhlijoita?


Joulun aikaan on ihanaa tavata ystäviä ja sukulaisia. Kahvit tai glögit kera pienen tai isomman syötävän kuuluvat tottakai myös ohjelmaan. Emännälle voi joskus tulla tenkkapoo, jos vieraiden joukossa on erityisruokavaliota noudattavia. Nappaa tästä vinkit erityisruokavaliota noudattaville herkkusuille, ja kaikki nauttivat joulunherkuista!

Netti on pullollaan toinen toistaan maistuvampia reseptejä, myös erityisruokavalioiden joululeivontaan. Maidottomaan ja munattomaan leivontaan parhaat ohjeet löytyvät vegaanisilta sivustoilta, kuten Chocochili tai vegaaniliiton Joulu- julkaisusta. Myös K-ruoka tarjoilee maistuvia joulunvegaaniherkkuja.


Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan kannattaa suunnata Valion gluteeniton joulu-sivuille tai Kotilieden joulusivuille. Ärtyvän suolen oireista kärsivän on hyvä pitää jouluna mielessä kohtuus ja sopivat annoskoot, sillä monet jouluruoat ovat varsin huonosti sulavia. Ärtyvästä suolesta kärsivä tietää yleensä itselleen sopimattomat /sopivat raaka-aineet.

Tässä Ravistamon tärpit parhaisiin kahvipöydän -ton, -ton jouluherkkuihin:

  • Riisipuuro on ehdoton jouluherkku, jonka jämistä voi tuunata myös jälkiruokia. Riisipuuro onnistuu mainiosti myös kasvijuomiin, kuten soija-, kaura, manteli- tai riisijuomaan, joilloin saat maidottoman annoksen. Kannattaa kokeilla myös kookosmaitoa, kuten K-ruoka sivuston kookoriisipuuron ohjeessa.

  • Taateli kuuluu allekirjoittaneen ehdottomiin jouluherkkuihin, niin tuoreena kuin kakunkin muotoon leivottuna. Tämä K-ruoka sivuston taatelineliöiden ohje on gluteeniton ja munaton sekä maidoton, kun käytät leivonnassa maidotonta margariinia.

  • Piparit ovat osa kahvipöydän vakiovarustusta. Valion sivuilta löydät gluteenittoman piparitaikinan ohjeen. Maidottomat ja gluteenittomat piparit saat, kun vaihdat voin maidottomaan margariiniin.

  • Suklaa on himotuin jouluherkku. Tällä Valion jauhottomalla suklaakakulla valloitat kaikki herkkusuut. Vegaanisista suklaista (maidottomia, munattomia) on tehty luettelo Vegaanituotteiden sivulle.

Jos jauhopeukalo kaipaa lepoa tai muuten vain laiskottaa, niin kannattaa hyödyntää pakastealtaan raakapakasteet, joissa valikoimaa riittää jo lähes kaikkien erityisruokavalioiden tarjontaan. Lisäksi kannattaa kysellä kahviloiden ja leipomoiden erityisruokavaliovalikoimaa.

Intoa ja kokeilumieltä joululeivontaan sekä herkullista joulunaikaa!


bottom of page