top of page
Writer's pictureAnni Kukkonen

Kaikki mitä haluat tietää kahvista



Kahvi piristää - miksi?


Kofeiini on muun muassa kahvin sisältämä yhdiste, jolla on tunnettu psykoaktiivinen eli piristävä vaikutus. Kofeiini vaikuttaa aivojen adenosiini-reseptoreihin ja estää väsyttävän adenosiini-välittäjäaineen pääsyä aivoihin. Ihmisten välillä on geneettisiä eroja siinä, kuinka kofeiini vaikuttaa adenosiini-reseptoreihin.


Miksi toinen voi nauttia iltasumpit ja toinen hyppii seinillä pelkän aamukahvin voimin?


Kofeiinin määrä puoliintuu verenkierrossa noin 3-6 tunnissa ja muutaman kupillisen päivässä juovilla sitä on veressä läpi valveillaolon. Kofeiiniaineenvaihdunta on yksilöllinen - puhutaankin hitaan ja nopean kofeiiniaineenvaihdunnan ihmisistä. Sen vuoksi toinen voi nauttia kahvia vaikka iltayhdeksältä samalla, kun toisen uni häiriintyy pienemmästäkin hörpystä. Mielenkiintoinen havainto on myös se, että raskausaikana kofeiiniaineenvaihdunta hidastuu ja vastaavasti tupakoijilla se on nopeampi. Voi myös olla niin, että toiset ovat tietoisempia oman toiminnan ja elimistön reaktioiden yhteyksistä.


Kannattaako työpaikan kahvikoneella juosta lounasnälän taltuttamiseksi?


Nälän nollaaminen ja aterioiden lykkääminen kahvilla johtaa ennemmin syömisen- ja painonhallinnan haasteisiin kuin auttaa siinä. Syömispaine iskee ennen pitkää, jos kehoa ei ravitse ajallaan energiaa ja ravintoaineita sisältävillä ruoilla ja juomilla. Elimistö on fiksu.


Onko kahvilla terveyshyötyjä?


Kahvin kohtuukäytön on havaittu osaltaan pienentävän sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen, maksasairauksien ja joidenkin syöpätautien riskiä. Kahvinjuojilla on myös vähemmän Alzheimerin ja Parkinsonin tautia. Mahdolliset haitat on liitetty lähinnä raskausaikaan sekä ikääntyneiden luustoterveyteen. Kahvin terveysvaikutusten takana voi olla eri tekijät ja niiden yhteisvaikutukset. Kofeiinin lisäksi kahvissa on lukuisia erilaisia yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen – esimerkiksi polyfenoleita.


Kulkeeko treeni kofeiinilla?


Kofeiinin nauttiminen ennen kestävyystyyppistä suoritusta voi vähentää rasituksen tunnetta ja siten vaikuttaa positiivisesti suorituskykyyn. Myös korkeatehoisissa suorituksissa kofeiini voi antaa lisäbuustia. Liikkuessa kahvista ja kofeiinista aiheutuvien vatsavaivojen riski on olemassa. Tärkeää on muistaa, että suorituskyvyn kannalta ruoka ja ravitsemustila kuitenkin ratkaisevat – ei kofeiinikikkailu.


Voiko kahviin jäädä koukkuun?


Jos käyttää kahvia säännöllisesti, jatkuvaan kofeiinin saantiin kehittyy tottumusta. Yhtäkkinen lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireen kaltaisia tuntemuksia, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa. Pieni breikki kahvista saa jälleen sen piristysvaikutuksen uomiin. Suomalaisille tyypillinen kahvittelukulttuuri ei ole ollenkaan huono tapa – se tarjoaa kahvintuoksuisia huokaisuhetkiä päivään ja liittää kanssajuojat säännöllisesti saman pöydän ääreen.


Lisää kahvista Anna-lehdessä 50/2020:


-Anni


Comments


bottom of page