top of page

Ravistamon juhlapäivä: vieraanamme ministeri Annika Saarikko


Maanantai 19.2.2018 tulee saamaan Ravistamon historiikista tilaa kokonaisen sivun – tai oikeastaan aukeaman, sillä tuolloin saimme yrityksemme vieraaksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon. Ravistamon vahvuudella 5/7 suuntasimme Siilinjärvelle Ahmon koululle tapaamaan ministeriä. Lisäksi mukanamme olivat ravitsemusterapeutit Kuopion kaupungilta ja KYS:stä.


Tj:mme Kaisa kertoi ensin Ravistamon toiminnasta ja tavoitteista. Yrittäjyys, naisyrittäjyys ja Savon alue nostettiin jalustalle. Tapaamisen pääagenda oli Vahvistava-tuotteessamme, joka keskittyy vanhusten vajaaravitsemuksen selättämiseen. Kati alusti aiheeseen kertomalla, että jopa 86 % kotihoidon asiakkaista on vajaaravittuja tai vajaaravitsemuksen riskissä. Ravitsemushoidon mahdollisuudet ikääntyneiden toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämiseksi ovat pääosin hyödyntämättä.

Ravistamo on päättänyt tarttua tähän haasteeseen ja tarjota ratkaisua vajaaravitsemuksen hoitoon hoivapalveluyksiköille. Ravitsemushoidon laadun parantaminen ei välttämättä lisää juurikaan kustannuksia, vaan uudenlaiset toimintamallit voivat tuoda erittäin merkittäviä kustannussäästöjä ja parantaa vanhusten hoidon tasoa sekä asiakkaiden elämänlaatua.


Vahvistava-projektin ensimmäinen työpaja; palvelumuotoilun ja asiantuntijuuden kautta haetaan uusia toimintamalleja hoivayksiköihin.

Ravitsemushoidon vaikuttavuudesta vajaaravitsemuksen hoidossa saimme kuulla vaikuttavan esimerkin sairaalamaailmasta:

”Asiakas oli asunut kotona ja sairastumisen vuoksi joutui sairaalahoitoon. Tavoitteena oli saada asiakas laihtumaan ylipainon takia - tämä tavoite sekä taustalla olevat sairaudet olivat johtaneet vajaaravitsemustilan kehittymiseen. Tilanne oli näyttänyt huonolta ja asiakas oli jo saanut pitkäaikaispäätöksen laitoshoidosta. Vajaaravitsemustilaan ryhdyttiin onneksi puuttumaan ravitsemusterapeutin avustuksella ja hoitohenkilökunnan sekä ruokapalveluhenkilöstön toteuttamana.

Ensimmäisenä toimenpiteenä lopetettiin laihduttaminen, 1.5-kertaistettiin asiakkaan saamat energiamäärät ja tehostettiin ravitsemusta. Lopulta asiakkaan toimintakyky parani niin paljon, että hän pystyi asumaan jälleen kotona – 3 kuukauden jälkeen ravitsemushoidon tehostamisen aloittamisesta.”

Tapaamisen lopuksi vaihdoimme ministerin kanssa muutaman sanan toisesta yhteiskunnallisesti merkittävästä aiheesta, sote-uudistuksesta, ja kuinka voimme parhaiten tarjota ravitsemusterapeutin palveluja muuttuvassa toimintakentässä.

Ravistamo kiittää erittäin innostavasta tapaamisesta ja keskustelusta. Näihin teemoihin palaamme vielä myöhemmin ministerin kanssa, kun vajaaravitsemusprojektimme etenee.


P.S. Kati on kertonut Vahvistava –projektin taustoista aiemmin blogissamme täällä. Projektin kick-off oli perjantaina 23.2., kun toteutimme ensimmäisen Vahvistava-työpajan. Hoivakodista saimme palautetta työpajasta, ja yhteinen fiilis oli että ”ollaan liekeissä” tästä. Liekkejä sytytellään muuallakin kevään aikana, kuullaan!

Comments


bottom of page