Terveyskeskuksessa ravitsemusterapeutin vastaanotolle pääsee lääkärin tai hoitajan lähetteellä, mikäli tilanne vaatii ravitsemuksen erityisosaamista. Perusterveydenhuollon ravitsemusterapiassa teemme yhteistyötä Pellon, Sallan ja Inarin kunnan sekä Riihimäen seudun kuntayhtymän kanssa. Ravitsemusterapia toteutetaan etävastaanottona, joten asiakas voi tulla vastaanotollemme esimerkiksi oman keittiön pöydän ääreltä.
Työterveyshuollossa ravitsemusterapeutti edistää työntekijän työkykyä ja työhyvinvointia ravitsemuksen keinoin. Vastaanotolle tullaan niin ikään lähetteellä/konsultaatiopyynnöllä, jonka tekee työterveyslääkäri tai -hoitaja tai työfysioterapeutti. Useimmiten työterveyshuollossa asiakkaan sopimukseen kuuluu 1-3 vastaanottokäyntiä ravitsemusterapeutilla. Ravistamon ravitsemusterapeutit toimivat useissa työterveyshuollon toimipaikoissa mm. Terveystalolla, Pihlajalinnassa, Mehiläisessä ja Kainuun sekä Kotkan työterveydessä.
Itse maksavana asiakkaana ravitsemusterapeutille pääsee tietysti ilman lähetettä. Meillä Ravistamolla voit ostaa haluamasi palvelun suoraan verkkokaupastamme ja valita yhteisen etävastaanottoajan ravitsemusterapeutin kanssa ajanvarauksestamme.
Millaisissa tilanteissa ravitsemusterapiasta on hyötyä?
Ravitsemusterapeutti auttaa ihmisiä kaikissa ravitsemuksellisissa asioissa. Hän antaa ravitsemusneuvontaa ja suunnittelee potilaille tai asiakkaille yksilöllisiä ruokavalioita sekä seuraa niiden toteutusta. Syitä hakeutua ravitsemusterapeutin vastaanotolle on monia. Ravitsemusterapiasta on usein hyötyä erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Vastaanotolle voi kuitenkin tulla aina, kun oma ruokavalio mietityttää. Ravitsemusterapeutin luona käykin asiakkaita vauvasta vaariin. Apua voi saada mm. seuraavissa asioissa:
- Painonhallinnan haasteet: alipaino, ylipaino, lihavuus, painonmuutokset
- Syömisen hallinnan haasteet: syömishäiriöt, häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, rajoittunut ja yksipuolinen ruokavalio
- Ruoansulatuskanavan oireet: ärtyvän suolen oireyhtymä IBS, tulehdukselliset suolistosairaudet IBD, keliakia ja muut vatsavaivat
- Sydän- ja verisuonisairauksien oireet: kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli
- Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt: diabetes
- Tuki- ja liikuntaelimistön oireet: reuma- ja nivelsairaudet, osteoporoosi
- Kilpirauhasen toimintahäiriöt: hypotyreoosi, hypertyreoosi
- Allergiat ja yliherkkyydet: ruoka-aineallergiat
- Urheilijan ravitsemus
Teksti: Camilla Kyröläinen, ravitsemustieteen kandivaiheen opiskelija
Comments