top of page

Rasvamaksan korjaaminen omatoimisesti


Hei! Minulla todettiin rasvamaksa, vaikka en juurikaan käytä alkoholia. Ymmärsin lääkärin puheista, että se johtuu todennäköisesti ylipainostani. Olisiko sinulla hyviä vinkkejä rasvamaksan parantamiseksi? T. Pallero

Hei Pallero! Kiitos kysymyksestäsi. Rasvamaksa on yleistyvä tila ja sen yleisin syy todellakin nykyään on ylipaino, ei runsas alkoholinkäyttö, joka toki osaltaan sekin voi vaikuttaa tilan kehittymiseen. Rasvamaksasta puhutaan, jos yli 5 % maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista eikä se yleensä tunnu olossa mitenkään. Siitä kärsii arvioiden mukaan neljäsosa suomalaisista aikuisista.


Rasvamaksa voi johtaa maksatulehdukseen ja jopa maksakirroosiin, joten mistään vähäpätöisestä tilanteesta ei ole kysy. Lievempänäkin ylimääräinen rasvakudos maksassa häiritsee sen normaalia toimintaa ja liittyy kiinteästi metaboliseen oireyhtymään, johon kuuluu vyötärölihavuuden lisäksi verenpaineen, kolesterolin ja verensokeritasojen nousua. Rasvamaksa voi kehittyä mm. vähäisen liikkumisen ja epäterveellisen syömisen seurauksena myös normaalipainoiselle. Diabetes vauhdittaa rasvamaksan kehittymistä.

Onneksemme maksa on anteeksiantavainen elin ja sekä rasvamaksan että jopa alkavan kirroosin voi painonhallinnalla ja elintapoja parantamalla korjata jopa kokonaan. Jo muutaman kilon painonpudotus vähentää rasvaa erityisen tehokkaasti juuri maksasta. Kirroosimuutosten korjaaminen vaatii n. 10 % painonpudotuksen. Liikunnan lisääminen on tehokas ja nopea keino maksan rasvamäärän vähentämiseen jopa ilman painonpudotusta.

Ruokavaliotekijöistä erityisesti runsas tyydyttyneen eli kovan rasvan sekä fruktoosin syöminen altistavat rasvamaksalle liiallisen energiansaannin lisäksi. Fruktoosia käytetään makeutusaineena esimerkiksi monissa ”hyvinvointijuomissa”. Aiemmin fruktoosia suositeltiin käytettäväksi myös esimerkiksi diabeetikoiden leivonnassa, sillä se ei nosta verensokeria yhtä paljon kuin tavallinen sokeri. Nykytiedon valossa diabeetikon ei missään nimessä kannata käyttää fruktoosia juuri sen maksavaikutusten vuoksi. Myös tavallisen sokerin ja esimerkiksi virvoitusjuomien runsas käyttö on yhdistetty maksan rasvoittumiseen.


Maksasta kannattaa huolehtia, sillä se vaikuttaa monella tavalla terveyteemme. Runsas liikunta (sekä lihaskuntoharjoittelu että aerobinen liikunta) korjaavat rasvamaksaa tehokkaasti. Terveelliset ruokailutottumukset ja erityisesti kovien rasvojen lähteiden sekä sokeri- ja fruktoosipitoisten tuotteiden rajoittaminen edesauttavat maksan hyvinvointia. Jos vielä painoa saa pudotettua muutamia kiloja ja välttää runsasta alkoholinkäyttöä, alkavat elintavat olla kunnossa maksan hyvinvoinnin turvaamiseksi!

Kirjoitus on alunperin julkaistu Savon Sanomissa 15.12.2018 Kysy ravinnosta -palstalla.

Comments


bottom of page