top of page

Sienten terveysvaikutukset

Hei! Sienikausi on täällä taas. Olen löytänyt kantarelleja, tatteja ja vaikka mitä herkkuja. Olen miettinyt sienten terveellisyyttä, ovatko ne yhtä terveellisiä kuin kasvikset? Voiko sienten liiallisesta syömisestä olla haittaa? T. Sienihullu

Hei Sienihullu! Sienisato vaikuttaisi tosiaan tänä vuonna hyvältä. Sienet sijoitetaan samaan ruoka-aineryhmään kuin kasvikset ja osa päivittäisestä puolen kilon hevi-annoksesta voi mainiosti tulla sienistä. Jostakin syystä sienet kuitenkin usein unohdetaan, vaikka ne olisivat erinomainen lisä ruokavalioon.

Sienet ovat kevyttä evästä ja ne sisältävät lajista riippuen myös merkittäviä määriä kuitua ja proteiinia. Esimerkiksi herkkutatti sisältää jopa 3,1 g proteiinia ja lampaankääpä 3,6 g kuitua sadassa grammassa. Sienissä on lisäksi runsaasti erilaisia bioaktiivisia aineita kuten antioksidantteja. Sienissä on myös kolesterolia alentavaa beetaglukaani-kuitua, samaa kuin vaikkapa kaurahiutaleissa. Muitakin kolesteroliarvioihin edullisesti vaikuttavia yhdisteitä on löydetty. Auringonvalo muodostaa sieniin myös D-vitamiinia. Metsäsienet ovatkin ainoa ei-eläinperäinen luontainen D-vitamiinin lähde, suppilovahvero etunenässä.

Sienten terveysvaikutuksiin liittyvä tutkimustieto tulee pääasiassa Aasiasta, jossa sieniä käytetään huomattavasti enemmän kuin länsimaissa. Riittävän suurilla käyttömäärillä on voitu todeta sienien auttavan esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä muistisairauksien ehkäisyssä. Terveydelle edulliset suolistomikrobit pitävät myös sienten sisältämistä kuituyhdisteistä, prebiooteista. Herkkävatsaisille sienet eivät kuitenkaan välttämättä sovi.

Sienten keräämisessä ja syömisessä lajitunnistus on avainasemassa. Jos on epävarma omista taidoistaan, kannattaa osallistua esimerkiksi sienikurssille tai lyöttäytyä aiheeseen perehtyneen ystävän sienestyskaveriksi. Metsistä löytyy runsaasti erilaisia syömäkelpoisia lajeja. Osa kelpaa syötäväksi raakana, osa kannattaa käyttää pannun kautta ja osa vaatii ryöppäämistä ennen lautaselle päätymistä. Myös todella myrkyllisiä sieniä löytyy, joten älä syö jos et tunnista lajia.

Joskus kuulee huolia sieniin kertyvistä raskasmetalleista tai muista haitallisista aineista, mutta niiden vaikutus on ruokavalion kokonaisuudessa mitätön. Syömäkelpoisia sieniä voikin syödä huoletta niin paljon kuin napa vetää.


Sienet ovat makumaailmaltaan erinomainen lisä monenlaisiin ruokiin. Sienet tuovat umamin makua, samaa joka tekee vaikkapa lihasta niin herkullista. Sieniä voikin käyttää vähentämään lihan määrää ruokavaliossa. Lampaankäävästä saa leivittämällä ja paistamalla oivan lehtipihvin ja monet sienet täydentävät vaikkapa jauhelihakastikkeen makua.


Tämä teksti on alunperin julkaistu Savon Sanomissa 22.8.2020 Kysy ravinnosta-palstalla.

Comments


bottom of page