top of page

Sirkat tulloo! Hyönteisiä haarukassa.


"Torisirkat" eli paistetut sirkat: kasvatettua kotisirkkaa, ruisjauhoja, voita ja suolaa. Tämä oli itselleni ensikosketus (ja -puraisu) hyönteisruokaan. Sirkka haarukkaan ja suuta kohti. Hmm, eipä tuntunut edes oudolta ja makukin oikein mainio! Vaikka voissa paistaisi.


Hyönteisiä haarukassa

Haarukassa olevaa kotisirkkaa saatetaan kutsua ”porttihyönteiseksi” – se, josta on helpoin aloittaa hyönteisruokaan tutustuminen ja jonka kautta voi laajentaa omaa maku- ja kokemusmaailmaa. Maailmalla ruoaksi käytetään n. 2000 erilaista hyönteislajia, ja monessa maassa hyönteiset ovat ns. ”peruskauraa”.Hyönteisruoka on herättänyt omien asiakkaiden keskuudessa kiinnostusta, uteliaisuutta - myös epäileväistä asennetta. Hyönteisruoka on tulossa nopealla tahdilla osaksi meidänkin ruokakulttuuria, ja tämä luonnollisesti herättää erilaisia tunteita. Ja pohdintaa siitä, onko hyönteisillä tunteita.

Ravintosisällöllisesti sirkat sisältävät runsaasti laadukasta proteiinia, n. 19-20 g / 100 g. Vertailun vuoksi naudanlihan proteiinimäärä on suunnilleen samaa luokkaa kuin sirkoissa, maitorahkasta proteiinia löytyy n. 10 g / 100 g ja nyhtökaurasta n. 30 g / 100 g. Terveellisyyden lisäksi vastuullisuus, eettisyys sekä edut ympäristölle ja maankäytölle verrattuna karjan kasvattamiseen kiehtovat hyönteisten kasvattamisessa ja käytössä. Tässä muutama vinkki sirkkojen hyödyntämiseen:


Kuvan sirkat on paistettu pannulla runsaassa määrässä rypsi- tai rapsiöljyä, kunnes ne saavuttivat sopivan rapeuden. Lisukkeena on mm. salaattia, mangoa ja vadelmia sekä mausteena chiliä, valkosipulia, soijakastiketta, fariinisokeria sekä limeä.


Voisiko tässä olla tulevan kesän hitti vaikkapa rapujuhlille? Sirkka-skagen, jossa perinteisten katkarapujen tilalla on paistettuja sirkkoja. Maku oli hmm, katkarapumainen, joten makuelämys ei ainakaan häviä esikuvalleen toast skagenille. Vaan muuttuuko rapujuhla tuolloin sirkkajuhlaksi?


Kuinka sirkat taipuvat makeisiin herkkuihin? Kanelisirkat ja keksi-kauracrumble (kaurafraichea ja Marie-keksiä) omenalla toimi makuyhdistelmänä hyvin, sillä paahdetuista sirkoista annos sai pähkinäisen makuvivahteen ja mukavasti rakennetta. Entä miltä kuulostaisi vaikkapa hunajaglaseeratut sirkat?

Ravistamo testasi markkinoilla olevia sirkkatuotteita aiemmin keväällä. Tämän tekstin yhteydessä esiintyvät kuvat on otettu Kuopion kansalaisopiston Herkutellaan hyönteisillä -illassa, jossa yhteistyössä oli Samufoods (EntoCube). Samoin reseptit ovat samufoods.com / entocube.com:n kehittämiä.

Comments


bottom of page